Anstalt, Fängelse, Kåken, Mariestad, Rödjan,
Äventyr, Goda råd

Att sitta i fängelse kan vara en riktigt behaglig upplevelse om man frågar mig, men det kan vara ganska olika. Vissa tycker att det är rätt jobbigt och jag kan hålla med om att det är lite slöseri med tid. Jag har själv gjort ett par voltor och suttit några år på kåken så tänkte berätta lite om hur det är, och hur man gör upplevelsen lite behagligare.

Jiddra inte – bli inte mytarn

När du kommer ny till kåken, så ta det lugnt. Jag märkte att väldigt många satte direkt igång med att skryta, och hävda sig, nästan alltid överdrifter och rena lögner om hur häftiga de var. Inte för att de var rena mytomaner utan för att de var rädda att inte bli accepterade av övriga fångar.

Det där kunde funka för vissa ett tag, men det kom ofta ikapp dem och lögnerna genomskådades. Utpekad som mytare blev vistelsen för dem jobbigare, ibland snurrade de in sig i ännu mer lögner för att komma ur situationerna.

På sätt och vis kan jag förstå behovet av att ljuga sig fram om varför man sitter ifall straffet är skambelagt, vi hade inte mycket till övers för snabbisar, kvinnomisshandlare och pedofiler stod lägst ner på listan! Den som sitter för dessa tre kategorier av brott har det ganska jobbigt på sin volta, och med all rätt om du frågar mig.

Ska du inställa dig på ett straff? Smuggla med dig papper på vad du sitter på, så får du en bra start!

Knark på kåken?

Det är klart att folk knarkar på kåken, men många låter också bli. Det absolut vanligaste är att röka brass, det görs i t ex urgröpta potatisar eller andra spontana uppfinningar att röka brass i. Du kan numera behöva smuggla med dig en tändare eller tändstickor om du ska sitta på sluten anstalt. När jag satt fick man röka tobak på cellen, men det höll på att ändras. Och tiden jag satt på sluten anstalt fanns det tänd-don på rastplatsen, tändare beslagtogs om de hittades. Men det är bara att försöka smyga med sig! Alltid någon som lyckas.

Knarket är dyrare på kåken, och det tas titt som tätt pisseprov på fångarna. Den som pissar positivt, eller vägrar lämnar prov får någon lindrig påföljd, allt från en varning till knall till högre säkerhetsklass. Man kan få sitta 5 dagar extra av den tredjedel man annars är villkorligt frigiven på.

Vuxendagiset

Att sitta inne i Sverige kan vara hejdlöst roligt, det blir vad man gör det till. Det är också en fantastisk möjlighet att bara chilla. Du kan träna, äta gratis och ganska väl. Få vänner för livet. Studera, läsa böcker. Gör man något roligt av tiden kan man ha hur kul som helst.

Jag hade hur roligt som helst på kåken, vi hittade på ganska mycket bus för att förgylla tillvaron.

Historier från kåken

Mariestad

I Mariestad finns två anstalter, Borgen och Rödjan. Borgen ligger mitt i stan och är en sluten (klass III på min tid) och Rödjan är en öppen anstalt. Med öppen menas att du har egen nyckel till din cell, och kan i teorin rymma när du vill. Öppna anstalter är mycket billigare att driva så om man inte är farlig, eller har riktigt långt straff, så kan man hamna på en direkt. Har man ett längre straff är det vanligast att man börjar på en sluten, och blir man klassad som ofarlig efter några månader så blir man erbjuden plats på öppen anstalt. Vissa vill sitta på sluten, och stanna kvar om man fått polare man gillar på avdelningen kan det vara värt det. Vissa kan va rädda för att hamna på öppen om de är osams med någon.

Rödjan ser ut såhär

Norrmannen som bajsade i plitarnas kaffe

Jag satt ett tag på Rödjan, i Mariestad, iallafall tills jag fick knall tillbaka till Borgen. På kåken får man arbetsuppgifter, dessa varierar lite beroende på vart man sitter. I Mariestad fanns på denna tiden en öppen anstalt och en sluten. Men det var på sätt och vis samma fängelse ändå. Bland arbetsuppgifterna som man lite grann kunde välja själv fanns montering av pallkragar, vika pappkartonger och diverse sysslor på tillhörande jordbruket. Jag som är väldigt arbetsskygg hade överlag väldigt svårt för dessa rutiner… jag satt ju till att börja med kåken just för att jag ogillade arbete! Jag gillade att spela kort med mina medfångar, Mölle och penga-poker i olika former var alltid en favoritsyssla. Att jävlas med plitarna var en annan hobby som förgyllde tillvaron.

Gemensamt för alla fängelser i Sverige är att det går att jobba som städare, och även i tvätteriet och i matbespisningen. Dessa sysslor är de bästa, de innebär dels ganska slapp tillvaro och dessutom också olika fördelar. Som städare lallar du runt och städar på avdelningen och ansvarar ofta också för att sköta kaffekokning och kanske utdelning av hygienprodukter. Som städare kan du också hjälpa dem som gömmer droger och kanske becknar lite, eftersom du har privilegiet att gå runt och städa och kanske också nyckel till städskrubbar osv. I tvätteriet får du ofta tillgång till de kläder som är i bäst skick, och kan också ansvara för att byta och kassera gamla plagg. Här kan du ge de på din avdelning som du gillar de fräschaste plaggen, och dela ut extra kläder vid sidan av.

I bespisningen kommer du åt livsmedel, och kan ofta plocka med dig mat till avdelningen. På vissa kåkar kan det vara väldigt uppskattat bland de som gymmar mycket att få några extra kokta ägg på kvällen, eller ta med något annat gott från köket.

Arbetsskygg av princip som jag var, drog jag på mig rätt mycket uppmärksamhet från plitarna som många gånger fick komma och väcka mig på nytt när jag låg och sov. De provade att sätta mig som städare ute på verkstaden för montering av pallkragar, där skulle jag städa och koka kaffe. Det var dels koka kaffe åt fångarna, och även att koka kaffe åt plitarna. Jag gjorde detta någon vecka och redan första gången jag kokade kaffe åt plitarna insåg jag att jag kunde koka kaffe åt dem på sumpen – och ta med kaffet till avdelningen och koka kvällskaffe åt medfångarna på det. Uppskattat och ackompanjerat av skratt när alla visste att plitarna fick kaffe kokat på iallafall hälften sump, jag brukade toppa med lite färskt kaffe i bryggaren så att de inte skulle märka något.

Vi hade en norrman på avdelningen, även han var arbetsskygg och brukade smita in i fångarnas fikarum och vila så fort han kunde. Så kom dagen innan dagen som han skulle mucka. Norrmannen var på toppenhumör och hade smitit från arbetet och satt och spelade mölle med mig i fikarummet. Strax innan kaffepaus, när jag kokade kaffe föreslog han att jag han skulle lägga skit i plitarnas kaffe. Jag log, och sa att jag kan ge honom överdelen till kaffekokaren med plitarnas kaffe, så kan han ta med den till toan. Skita i den, och sen toppar jag med färskt kaffe och brygger åt dem. Sagt och gjort.

Plitarna fikade, och jag hörde aldrig någon av dem anklaga mig för att de druckit bajs-kaffe.

Men.

Dagen därpå fick jag veta att jag hade nya arbetsuppgifter och inte skulle vara kvar som städare/kaffeansvarig på monteringsfabriken.

Jag förstod så klart varför, och jag förstod också att det var något de ville glömma så fort de kunde så de startade ingen utredning i varför de druckit bajs.

Kolmården

Något utanför Norrköping ligger anstalten Kolmården. När jag satt där var det en test-anstalt där de provade att ha mindre antal plitar, och istället knallade man runt med en fotboja på sig. Gick man utanför ett visst område så gick ett larm. Här blev jag placerad i början av denna voltan, det var väldigt blandade kategorier av fångar men det gemensamma var att vi alla hade halvlånga straff.. 1 år och uppåt, den med längst straff jag träffade här hade 5 år. Samtliga fångar här var iallafall klassade som ”ofarliga”, d v s ingen allvarlig våldshistorik. De allra flesta satt för eko-brott, skattefiffel, bedrägerier, osv. Även en hel del ganska ”vanliga killar” som blivit dömda för misshandel som de gjort på fyllan. Den som satt 5 år satt för dråp, också en olycklig händelse som skett på fyllan men som slutat illa. Det fanns även ett antal fångar här med misstänkt bakgrund kom in här, en del begärde själva flytt till annan anstalt när det uppdagades att de satt för kvinnomisshandel. Det är väl det som är nackdelen på dessa öppna anstalter, att det slinker in en och annan ful fisk… också vanligt att pedofiler blir placerade på öppna kåkar, särskilt mot slutet av sina straff. Vi brukade be vänner utanför kolla upp domar. Ganska enkelt, det är offentlig information så med namn och personnummer så får man tillgång till infon på den domstol som dömt.

Ta med dig papper på ditt straff in på kåken

Ska du inställa dig på ett fängelsestraff så gör det enkelt för dig, se om du kan smussla med dig papper på din dom in. Så kan du visa upp dem på avdelningen när du kommer, och det blir klart för alla vad du sitter för. Detta var standard förr, och nya fångar avkrävdes detta men sedan började kåkarna förbjuda fångar att ha med sin dom in, och vid visitation av cellen tar de dessa papper.. samtidigt så orkar de ganska sällan gå igenom alla papper du har.

När vi hängde en gubbe

Vi tog en madrass och rev av skumgummi så att den såg ut som formen av en kropp. Vi satte på den fångkläder.

Sedan trädde en svart sopsäck över det som skulle vara huvudet och drog ett rep runt dess hals. Sedan hängde vi madrass-gubben ut genom fönstret från avdelningen.

På morgonen i gryningen när nya passet plitar anlände fick de panik ”De har hängt en jävel”.. ”Det hänger en död fånge från fönstret”

Det blev ett jäkla liv.

De fick aldrig reda på vem det var som hade gjort gubben, men nog försökte de. Visitation på samtliga celler på avdelningen för att se vem som kunde sakna en madrass, eller vem som hade mindre fångkläder. Madrassen kom från min cell, men jag hade haft dubbla.. och kläder hade hela avdelningen mer än nog av eftersom en av oss jobbade i tvätteriet.

De var sura över detta ganska länge.

Några månader senare fick jag knall till en sluten anstalt. Anledningen var misskötsamhet och egentligen kunde de inget bevisa, men antar att de räknade 1 + 1. Dagen innan transport fick jag spendera i isoleringscell, mina avdelningsvänner lyckades faktiskt muta en plit och smugglade in en pizza som jag fick levererad till isoleringscellen tillsammans med Tack-för-denna-tiden lapp. Uppskattat!

Låste in plitarna

Ett annat hyss, som vi t o m lyckades upprepa ett par gånger. Detta var på min första volta och på denna kåk fanns ett snickeri där ett trettital av fångarna utförde terapi-liknande arbetsuppgifter. Det brukade vara 4 till 6 plitar som höll koll på oss fångar och skötte snickeriet.. överlag brukade plitarna ute på arbetsplatserna vara något sjystare, de flesta såg sig inte som ”väktare” och det fanns även de som mer eller mindre tog fångarnas parti då och då. Kanske för att deras arbetsuppgifter aldrig gick ut på att visitera, ta urinprov eller leta efter knark i cellerna..

Hur som helst, det var lika roligt att jäklas med dem, och de kunde ofta ta ett hyss med ett leende.

På snickeriet hade de sitt kontor, och detta var en slags inglasad fyrkant mitt i snickeriet, med en dörr in. Dörren öppnades utåt så vi såg möjligheten att när alla plitar var där inne, låsa in dem genom att bomma igen dörren. Så det gjorde vi… sedan knackade vi på rutan, och skrattade glatt åt dem när de insåg att de var fångna inne i kontoret, och vi fångar var fria i snickeriet.

Ut kom de såklart, eftersom de kunde ringa ut till själva fängelset och berätta att de blivit inlåsta. Men inte utan att de fick skämmas i den komiska situationen…

Vi upprepade hysset någon vecka senare, sedan lärde de sig att inte vara inne på kontoret på samma gång.

Ordlista för färskingen

 • Valp – Ny, yngre brottsling som ännu inte känner till så mycket.
 • Volta – Fängelsestraff
 • Plit – Väktare på anstalt eller häkte
 • Mölle – Klassiskt kortspel på fängelser )lär dig Mölle)
 • Snabbknullare – Våldtäktsman
 • Kåken – Fängelset
 • Permis – Permission
 • Knall – Bli förflyttad till annan anstalt
 • Gola – Tjalla
 • P14 – Själv begära förflyttning till annan anstalt
 • Mucka – Bli fri
 • Kaffevolta – Kort straff, typ några månader
 • Beckna – sälja
 • Mytare – Mytoman, lögnare, jiddrare

Lär dig spela Mölle (Mulle)

Mölle är det klassiska kortspelet på kåken. Det spelas med två kortlekar, och har ganska svåra regler för den som ska lära sig spela. Att kunna spela mölle är ett tecken på att du inte är en färsking, dessutom är spelet ganska kul och ofta körs det turneringar i mölle på kåken.. med. Om man spelar 4 spelare så spelar man i par, och sitter diagonalt med sin spelpartner.

Lär dig grunderna till att spela Mulle här.

Förtroenderådet

Är som en liten förening på den anstalt du sitter på, och det är fångar som är med i den. På möte röstas ordförande etc in och förtroenderådets uppgift är att framföra fångarnas sak och agera om det blir problem. Förtroenderådet brukar också ta ett snack med nya fångar, och berätta hur det funkar..

Matsalen

Tag reda på om det är bestämda platser i matsalen eller inte, fråga en medfånge – inte en plit (plitarna kanske inte har en aning om interna regler mellan fångarna). Det kan nämligen vara orsak till käftsmäll, om du som ny kommer och sätter dig på en annans plats i matsalen.. så får du inte infon innan, så fråga det första du gör, hur det funkar på just din kåk.

Jag kommer fylla på med mer i detta inlägg, det är ett tag sen jag satt så vissa saker kan ha ändrats, men det som fortfarande är detsamma är att som fångar på en avdelningen, sitter man i samma båt. Det är bara att göra resan behaglig…

 

17 Comments

 1. februari 28, 2022 at 22:17

  KITTY KANYL

  Göra sin volta, ja, jag börjar alltid med att inventera alla utrymmen som inte är låsta , titta vad som finns i lådor o skåp m m. Tjatigt att behöva fråga runt om vad det eller det finns. Sedan lägger jag in alla anhållningar (formulär med förfrågningar om man ex vis behöver ha en viss medicin på sitt rum, boka tid hos syster, lägga in telefonnummer till soc, advokat, närmaste osv. Jag brukar lämna in ca 15 anhållningar på morgonen efter jag kommit till en kåk ! Ligg lågt , vänta tills du vet vad det är för lirare som du har på din avd. Går de på droger, samma som du själv kanske ? Själv orkar jag inte med subutexarna och deras kliande näsor. Sköt dig själv och ditt. Snabbaste vägen ut är att sköta sig lärde mig Svea Rikes första kvinnliga bankrånare som plitarna aldrig fick en chans att klaga på. En sann Lady. Skryt inte, hävda dig eller kör för mycket pundarstil , det kommer alltid in någon som vet vem du är. Börjar det tjafsas så gå undan. Gå in på din cell, läs, se på tv, ta en dusch eller städa din cell ! Glöm inte att de finns många skitgrisar som har haft din cell före dig. Var dig själv, koppla bort utsidan och gör något positivt bara för din egen skull. Du vet plitarna kan kolla innanför brallorna på dig om de vill men de kan aldrig bestämma över vad du ska TÄNKA. Och en tanke som är bra att ha med sig det är: Ut kommer du alltid. När dagen D är där går du därifrån vare sig du vill eller ej.Även om du tigger och grinar för att vara kvar så skickar de ut dig ändå. Så ut kommer du alltid. Härlig känsla att vara ny muck. Nästan så att man behöver åka in ibland för att börja uppskatta det man tagit för självklart på utsidan. Själv har jag suttit ca 8 ggr på alla kv. anstalter i Sverige. Ska upp o dömas för 35 gången i mars. Hade 34 domar på 29 år , klara mig i sex hela år men nu var det dags igen. Ja sånt e livet om man valt den banan. Så gå o hänga sig ? Nänänä, inte min stil. Välj ett annat jobb då! Hårt sagt kanske men sant. Vi väljer alla vår egen väg till kåken . Och du som ska in , glöm för fan aldrig att : EN PLIT ÄR EN PLIT ÄR EN PLIT. Hur ”trevlig” han-hon ä är för det är ju de som låser in oss. Sist men inte minst: FÖRSÖK ATT LEVA I DIN EGEN GRÄDDFIL !

 2. december 3, 2021 at 21:19

  Luffarn

  Tjena Tompa, det är en ganska neutral inställning där skulle jag säga. Men det är i regel ingen typ av straff som det ses upp till, visst att iallafall förr så kunde de som åkt fast för stora rån få en viss initial respekt bland intagna. Men det ”yrket” har dött ut allt mer när inte ens bankerna har kontanter längre..

  Enstaka minns jag hade diverse åsikter om ekobrottslingar på kåken, de tyckte att de hade tjänat lite för enkla pengar kanske, och kom lite grann från en annan värld än en gatupundare. Och tvärtom även, men aldrig så att några problem uppstod på grund av det.

 3. december 3, 2021 at 17:37

  tompa

  Hur ser intagna på dem som sitter för narkotikabrott? Ekobrott?

 4. november 24, 2021 at 09:02

  Tidde

  Endast suttit på öppen anstalt och att få in sina papper där skulle inte varit några problem alls men ska man sitta på en sluten
  så ser jag inte hur man skulle få med dom in med tanke på att du måste byta kläder, första besöket? :S

 5. oktober 20, 2021 at 02:02

  Nicke nyfiken

  Jag satt på Åby öppen anstalt utanför Uppsala, hade möjlighet att ta imot besök i en villa utanför området så när mitt besök hade åkt så skulle jag genom vakten upp till min paviljong och självklart hade jag mjölken med tillbaka och där i hade fyllt på med
  GBL och det vart några oförglömliga minnen..

 6. september 28, 2021 at 14:51

  Luffarn

  Tjena Felix, du har rätt. Det stavas Mulle men uttalas Mölle, upptäckte et själv men tänkte att det får stå kvar som det är..

  Du överreagerar inte, men du har fel inställning. Du ska ha 1 års semester, få träffa en jävla massa sjysta och roliga killar. Ni kommer ha hur roligt som helst, spela spel, träna. Du kan lägga året på att lära dig något nytt, du får läsa så många böcker du orkar. Du kan promenera, springa, gymma och vissa kåkar har idrottshall, biljard, bastu. Tycker du ska se fram mot tiden du har framför dig, och har du jobbiga tankar om hur allt ska lösa sig när du kommer ut… vet inte vilken situation du är i men jobb, bostad, familj och vad det kan vara så löser det sig, och du har ett helt år i lugn och ro framför dig så du kommer reda ut allt ska du se.

  Se fram mot resan och den nya erfarenheten, i stort är det som ett kollo för vuxna, vuxendagis. Jag hade några av mina bästa stunder tiden då jag satt. 🙂

 7. september 27, 2021 at 13:55

  Felix

  Vill rätta dig lite det heter mulle och inte Mölle, annars tack för en bra text fick min dom idag det blev 1 år, känns bedrövligt tungt just nu det är första gången känner att jag bara vill hoppa från närmsta bro 🙁 hur ska jag tänka för att palla av denna skiten? Överreagerar jag?

 8. september 27, 2021 at 11:58

  Calle Björkdahl Carlsvärd

  Hej! Intressant att läsa om hur livet se ut i fängelset. Jag och min kompis skriver ett gymnasiearbete där vi studerar hur en dag ser ut för en intagen på ett svenskt fängelse tex vilka rutiner och vad ni för på dagarna. Finns det någon möjlighet att intervjua dig och ställa lite frågor.

 9. augusti 21, 2021 at 12:22

  Luffarn

  Du har inte missförstått, du har läst att jag är 20 bast på ”om Luffarn”-sidan, visst? Bara det att jag skrev den när jag startade denna blogg för 13 år sedan… måste uppdatera den en dag. 🙂

 10. augusti 20, 2021 at 21:06

  Cosmos

  Sjukt bra läsning precis som många andra trådar här. Har flera vänner/familj som suttit både långa och kortare straff, skönt med lite ”skönläsning” om voltan 😁

 11. juli 30, 2021 at 22:57

  Loos3r

  Mulle heter det och har alltid hetat. Kalsongvändarvolta är ett också ett annat ord för kaffevolta. Sen glömde du ta med Isol – Isoleringscell där man kan hamna ofrivilligt om man varit för busig eller frivilligt BÖR sätta sig (Hota en plit till livet tex) om någon kommer på en person vara snabbknullare, kompistjuv, golare eller annan avart av intern. Får man bara En månads fängelse (kalsongvändare) så är det inget arbetstvång och dom kan bara fråga om du vill jobba, men jag menar vem vill det.

  TILL ALEX Min flickvän som gjorde en rätt lång volta på Hinsan sedan Sagsjön för att ha drivit tjuringen i en snubbe hon sa att om man får tillräckligt med många varningar så kan man få dagar för detta vilket betyder påbackning av straffet i långa loppet..Fast det kan ju ändrats sen 2004 som du säger… Apropå höga straff. Ja ta bara straffet ”förmedling av kontakt” Detta betyder att om jag ger dig säg telefonnumret till någon som kränger brass så kan JAG torska för det…. Helt Fuxxed upp om du frågar mig…

  Vidare räcker det att kunna diarenr och är det inget jättemål så kan man beställa fup (förundersökningsprotokoll) hos bängen och själva domen från domstolen där målet hölls, så länge man har diarie numret i målet (kan tom räcka med personnummer) så kan du få det mailat till dig om du har tillgång till dator el telefon. Annars har du säkert någon på utsidan som kan göra dig den tjänsten och skicka som brev till dig. Glöm inte be om ”slasken” när det gäller Fupen.. Där dom slänger sånt som Dom (grisarna) är orelevvant för en fällande dom.. Där kan ofta finna mycket intressant.
  Ha det elegant!

 12. juli 28, 2021 at 09:32

  Art-No.666

  Som alltid underhållande läsning här. Hade själv min första volta tidigt och fira min 20års dag på Fosie. Reagera bara på hur fan du lyckats med citat- ”Jag har själv gjort ett par voltor och suttit några år på kåken”

  Endast 20år gammal..

  Kan ha missförstått, o menar absolut inte vara otrevlig är dock bara förundrad..

 13. juni 22, 2021 at 09:42

  Luffarn

  Hallå Alex.. både ja och nej, det är med brott precis som med allting annat i livet, ibland misslyckas man, och det enda rätta man kan göra är att lära sig av det.

  De med längst straff satt ofta i förtroenderådet, inte alltid dock. Men det blir nog så att har man en lång volta, då ser man med ett annat perspektiv på sin vistelse på kåken än den som ska göra en månad eller två. Så jag tror inte att du har rätt angående att det är voltans längd som ger status sig, en kvinnomisshandlare med lång volta hade inte särskilt hög ”status”.

 14. juni 21, 2021 at 23:17

  Alex

  Jaså vet en polare satt på en kåk där de la på tid från delen 1/3del för arbetsvägran. detta var lite innan 2004 så kanske har ändrats eller pga han satt på klass 2. sen var klass 4 öppna anstalter dvs där det inte ens fanns högt staket (som var klass 3)

  vet ej om du upplevde att den med längst volta eller mest voltor hade lite extra status och ofta var med i förtroende rådet. Iaf en kille som sa -fan va misslyckade vi är som hamnade här vi får se till det i framtiden inte händer igen. Detta var inte populärt och blev nästan slagsmål pga detta. Men till dig och er som suttit om du är ärlig är det lyckat eller misslyckat att sitta inte en gång utan flera ggr. oavsett brott. det ja tycker ger jävligt högt straff i Sverige är som det låter ”Försök till rån” dvs du/ni blev ertappade på ett sätt så det kunde bevisas att du/ni skulle utföra ett tex bankrån (när de fortfarande hanterade kontanter)

  säg mig Luffaren förstår du mitt tankesätt är det inte misslyckat att knasa för försök förberedelse till rån och varför mer voltor typ ger mer status. minns en som var förare i bil till ett mord på en HA eller Bandidos snubbe. innan han kom pratade de andra på avd hur tung han var. tyckte det var tungt brott men uppenbarligen torskade de han som förare fick 11år om ja minns rätt. WTF gör mordet rätt ofta om ingen golare finns är det stor schans att döda en annan kriminell och komma undan med det. då resurser knappt läggs på att lösa mord på en annan tungt kriminell person.

  så håller du med lite i att det är lite misslyckat att sitta på kåken och den som sa det jag skrev inte borde förolämpat nån. sen att det ger mer status ju mer volter man gjort o långa volter egentligen är skumt se det som lyckat då !!??

 15. april 17, 2021 at 22:20

  Luffarn

  Du får efter ett tag varningar för arbetsvägran. Men det kan inte leda till mycket mer än så.. sura miner från plitarna för att du inte vill jobba. 🙂

 16. april 15, 2021 at 16:12

  Aa

  Vad händer om man vägrar arbeta?

 17. april 13, 2021 at 15:26

  Kristina Ponting

  Ramlade in, och det var bra skrivet:) Kände nästan att jag satt på kåken, har haft en pojkvän för länge sedan som satt på Mariestad, var dit och hälsade på, dom muddrade mig innan jag fick gå in.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *