etikett, inbrottstips, Tjuvheder, vett,
Allmänt, Goda råd
  Såhär i juletider vill jag passa på att berätta lite om vett och etikett i luffarsvängen. Är det ohyfsat att inte bjuda på en lina på festen? Ska man behöva torska för en polare? Luffarn berättar nedan om..

Tjuvheder

Så blir du en god luffare.

Gola inte

Att inte tjalla måste ju ändå vara den första principen. Det låter enkelt, men många har riktigt svårt för att låta bli att gola ner sina polare. Jag skulle säga att även om du själv är oskyldig (på riktigt) och blir anklagad/förhörd för något en polare gjort så anger du inte henne eller honom. Det korrekta är att din polare själv kliver fram om det behövs och tar på sig det, men avvaktar i första hand för att se om alla kan klara sig. Den stora frågan då – vad gör du om polaren inte kliver fram, tar du straffet åt kompisen? Svaret är ja.

Snatta medvetet

Vi lallare, pundare som luffare, småtjuvar och dagdrivare kan ju ha svårt att få vardagen och ekonomin att gå ihop. Samtidigt behöver vi ju äta, och få i oss näring. Där faller vi ofta tillbaka på gammalt hederligt snatteri och klassikern är ju att knalla in på en affär, betala för någon enstaka vara och plocka på sig lite annat som man vill ha på köpet. Snålvarianten att köpa ett tuggummi men ha en oxfilé innanför rocken kan väl vara ok, men vi måste börja snacka medvetet snatteri, för även om Greta försöker föra vår talan så måste vi också ta vårt ansvar för en bättre framtid. Många lallarbebisar ska växa upp, och vi vill ju att även de ska få uppleva det sköna livet. Vårt snatteri måste vara hållbart.

Pröjsa för det ekologiska – stjäl det importerade

Så när du stoppar på dig varor, och betalar för vissa av dem så skickar du en signal till affären om vad det köps av. Om någon av produkterna du ska ha är ekologisk, så välj i första hand att betala för den – snatta det som inte är ekologiskt istället. Likaså, välj hellre att snatta kött – betala för grönsakerna. Dito med närodlade och närproducerade saker där du bor, betala gärna för dessa men stjäl det som kommer långväga (t ex betala för blåbären men stjäl ananasen). Välj gärna stora kedjor att stjäla i, små butiker och familjeägda verksamheter – hedra dem genom att betala (åtminstone för det mesta).

Vett och etikett vid stöld

Stjäl aldrig av en som du givit dig i lag med, och det inkluderar vänner, kollegor eller de som tillhör ”din grupp” eller som delar dina värderingar såväl som familj. Även de som befinner sig på samma fest eller event faller in här, precis som de som du kommer överens att göra något tillsammans med. Stjäl aldrig när du blir inbjuden, oavsett om det är någon som är ”rik” eller som du inte gillar. När någon bjuder in dig i sitt hem så är det fint att ha en spärr som säger ”här stjäl jag inte”. Det är finare att stjäla från juridiska personer än från fysiska personer. Om nöden är där, och du av någon anledning måste så stjäl bara av den som har mer än dig själv. Du tar aldrig av en fattigare än dig själv. Var den Robin Hood som bor i dig. Åsamka så lite skada som möjligt när du gör brott. Se till att värdet av det du tillskansar dig motiverar den skada du medför, alla fattar ju idiotin i att slå sönder rutan på en bil för att ta ett halv cigarettpaket som ligger i sätet – men principen är densamma överallt och man bör beakta såväl materiell skada som offrets upplevelse.

Drog-etikett och kran-kontakt

Bjud på knark. Var alltid frikostig med droger. Delad spliff är dubbel spliff. Och jag var själv vittne när prästen tog fram sista linan tjack ur påsen och skulle bjuda, framför våra ögon så blev det till 100 linor, och hela kvällen var räddad. Att bjuda på droger är bland det mest uppskattade som finns, när det görs osjälviskt och med gott hjärta. Riktigt fin handling! Ge inte ut uppgifter till en kran om en polare behöver hjälp, utan fråga kranen först. Efter ett ok lämnar du över telefonnummer eller kontakt. Snacka inte uppenbara drogrelaterade konversationer på chattar som kan spåras eller nås av myndigheter.. t ex Facebook, Messenger. Det är inga svårigheter att komma på enkla icke standard kodord för det mesta om man måste ta dessa samtal den vägen. Inte bara för din egen skull, utan för den du pratar med.

Hot

Hota inte med något som du inte är kapabel att genomföra, och detta är för din egen skull, du vill inte vara en jidderprick.

Var trevlig och ödmjuk mot de som har det sämre

Var alltid extra trevlig, och visa mycket respekt mot de som har det sämre än dig, oavsett härkomst såklart. Hälsa alltid artigt på de tiggande romerna och önska dem all lycka. Visa stor ödmjukhet mot de som får kämpa mer än dig själv för att klara dagen.

Urinera med hänsyn

Kissa inte ned offentliga toaletter eller på onödiga platser, du skapar förvisso arbetstillfällen, men du förnedrar den som städar efter dig. Undantag i denna regel är om det är oerhört stor humor i kissandet, exempel kan vara bastu-aggregatet i simhallen eller hissen som går upp till socialtjänstens kontor på tredje våning. Även toaletten på polisstation om du är tagen till pisseprov kan vara motiverad att stänka ned helt och hållet i stundens ingivelse, man är ju faktiskt bara människa trots allt.

Känn rätt och fel

Nu har jag förvisso skojjat lite, haft humorn i behåll liksom, men detta med att vara en hederlig (och hedervärd) smålallare är väldigt viktigt. Lura gärna försäkringskassan – men blås inte din vän. Och ha en glädjefull jul.

6 Comments

 1. april 15, 2022 at 08:29

  Bäj Persson

  När jag började med tjacket så umgicks jag med äldre o detta är 35 år sen typ men då fanns det oskrivna lagar som ungdomar idag inte fattar eller respekterar. Jag hatar dom som bänkar sönder tjacket bara för att dom vill köpa bling, bling o tro att dom är så häftiga. Jag betalar hellre lite mer o få bra tjack men det fattar inte folk. Ju grejerna är ju kundkrets får du!!! Tjata a fact!!!

 2. november 21, 2021 at 00:08

  Braincrash

  Jag skulle vilja uppmana alla som är ute på en partykväll, helg, vecka eller längre att i så stor utsträckning som möjligt pissa i naturen, eller andra ställen som inte går via det kommunala nätet! Myndigheter har börjat mäta halten av drogförekomst i avloppsvattenför för att föra statistik och ringa in områden. Detta har de inget med att göra och i förlängningen kommer det att försvåra för oss alla livsnjutare. Gör det så svårt som möjligt för dem att ringa in substanser och områden! (Också -ge fan i att vara ärlig i alla sorts enkäter, spelar ingen roll att du fått vara anonym -statistik förstör för oss alla!)

 3. november 6, 2021 at 05:22

  Anki

  Det är så sant som det är skrivet.
  Tyvärr finns det alltför många som inte bryr sig.
  Jag säger alltid…
  Lyssna på dom äldre å lägg det sedan i bakhuvudet. Att stjäla eller råna en person är tabu.
  Man rör heller aldrig de som är gamla och heller inte barn. Det finns så många oskrivna regler men dom som säger…
  Man är ju av den gamla stammen och det låter så patetiskt eftersom de mer eller mindre bokstavligen inte kan leva upp till en enda, av det som borde vara självklara saker.

 4. maj 17, 2021 at 09:30

  DudnderKalle

  Tack för alla tips, livet flyter nu när man börja följa detta

 5. december 12, 2019 at 21:54

  Kallekofot

  Mycket mycket bra talat!

 6. december 8, 2019 at 18:41

  Lasee

  Mycket fina tips.. Sen är det även lätt att få två doser snus till priset av ett! Vissa butiker har ju deras egna kylar med snus som man får be om att dom ska öppna i kassan. Ta då 2 doser men ångra dig och låtasas att du inte vill ha den ena, sen går du tillbaka och stoppar den i fickan och betlar för den andra. Går även att göra med cigg!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *