Posts Tagged Mariestad

Att sitta i fängelse

Att sitta i fängelse

Att sitta i fängelse kan vara en riktigt behaglig upplevelse om man frågar mig, men det kan vara ganska olika. Vissa tycker att det är rätt jobbigt och jag kan hålla med om att det är lite slöseri med tid. Jag har själv gjort ett par voltor och suttit några år på kåken så tänkte berätta lite om hur det är, och hur man gör upplevelsen lite behagligare.

Jiddra inte – bli inte mytarn

När du kommer ny till kåken, så ta det lugnt. Jag märkte att väldigt många satte direkt igång med att skryta, och hävda sig, nästan alltid överdrifter och rena lögner om hur häftiga de var. Inte för att de var rena mytomaner utan för att de var rädda att inte bli accepterade av övriga fångar.

Det där kunde funka för vissa ett tag, men det kom ofta ikapp dem och lögnerna genomskådades. Utpekad som mytare blev vistelsen för dem jobbigare, ibland snurrade de in sig i ännu mer lögner för att komma ur situationerna.

På sätt och vis kan jag förstå behovet av att ljuga sig fram om varför man sitter ifall straffet är skambelagt, vi hade inte mycket till övers för snabbisar, kvinnomisshandlare och pedofiler stod lägst ner på listan! Den som sitter för dessa tre kategorier av brott har det ganska jobbigt på sin volta, och med all rätt om du frågar mig.

Ska du inställa dig på ett straff? Smuggla med dig papper på vad du sitter på, så får du en bra start!

Knark på kåken?

Det är klart att folk knarkar på kåken, men många låter också bli. Det absolut vanligaste är att röka brass, det görs i t ex urgröpta potatisar eller andra spontana uppfinningar att röka brass i. Du kan numera behöva smuggla med dig en tändare eller tändstickor om du ska sitta på sluten anstalt. När jag satt fick man röka tobak på cellen, men det höll på att ändras. Och tiden jag satt på sluten anstalt fanns det tänd-don på rastplatsen, tändare beslagtogs om de hittades. Men det är bara att försöka smyga med sig! Alltid någon som lyckas.

Knarket är dyrare på kåken, och det tas titt som tätt pisseprov på fångarna. Den som pissar positivt, eller vägrar lämnar prov får någon lindrig påföljd, allt från en varning till knall till högre säkerhetsklass. Man kan få sitta 5 dagar extra av den tredjedel man annars är villkorligt frigiven på.

Vuxendagiset

Att sitta inne i Sverige kan vara hejdlöst roligt, det blir vad man gör det till. Det är också en fantastisk möjlighet att bara chilla. Du kan träna, äta gratis och ganska väl. Få vänner för livet. Studera, läsa böcker. Gör man något roligt av tiden kan man ha hur kul som helst.

Jag hade hur roligt som helst på kåken, vi hittade på ganska mycket bus för att förgylla tillvaron.

Historier från kåken

Mariestad

I Mariestad finns två anstalter, Borgen och Rödjan. Borgen ligger mitt i stan och är en sluten (klass III på min tid) och Rödjan är en öppen anstalt. Med öppen menas att du har egen nyckel till din cell, och kan i teorin rymma när du vill. Öppna anstalter är mycket billigare att driva så om man inte är farlig, eller har riktigt långt straff, så kan man hamna på en direkt. Har man ett längre straff är det vanligast att man börjar på en sluten, och blir man klassad som ofarlig efter några månader så blir man erbjuden plats på öppen anstalt. Vissa vill sitta på sluten, och stanna kvar om man fått polare man gillar på avdelningen kan det vara värt det. Vissa kan va rädda för att hamna på öppen om de är osams med någon.

Rödjan ser ut såhär

Norrmannen som bajsade i plitarnas kaffe

Jag satt ett tag på Rödjan, i Mariestad, iallafall tills jag fick knall tillbaka till Borgen. På kåken får man arbetsuppgifter, dessa varierar lite beroende på vart man sitter. I Mariestad fanns på denna tiden en öppen anstalt och en sluten. Men det var på sätt och vis samma fängelse ändå. Bland arbetsuppgifterna som man lite grann kunde välja själv fanns montering av pallkragar, vika pappkartonger och diverse sysslor på tillhörande jordbruket. Jag som är väldigt arbetsskygg hade överlag väldigt svårt för dessa rutiner… jag satt ju till att börja med kåken just för att jag ogillade arbete! Jag gillade att spela kort med mina medfångar, Mölle och penga-poker i olika former var alltid en favoritsyssla. Att jävlas med plitarna var en annan hobby som förgyllde tillvaron.

Gemensamt för alla fängelser i Sverige är att det går att jobba som städare, och även i tvätteriet och i matbespisningen. Dessa sysslor är de bästa, de innebär dels ganska slapp tillvaro och dessutom också olika fördelar. Som städare lallar du runt och städar på avdelningen och ansvarar ofta också för att sköta kaffekokning och kanske utdelning av hygienprodukter. Som städare kan du också hjälpa dem som gömmer droger och kanske becknar lite, eftersom du har privilegiet att gå runt och städa och kanske också nyckel till städskrubbar osv. I tvätteriet får du ofta tillgång till de kläder som är i bäst skick, och kan också ansvara för att byta och kassera gamla plagg. Här kan du ge de på din avdelning som du gillar de fräschaste plaggen, och dela ut extra kläder vid sidan av.

I bespisningen kommer du åt livsmedel, och kan ofta plocka med dig mat till avdelningen. På vissa kåkar kan det vara väldigt uppskattat bland de som gymmar mycket att få några extra kokta ägg på kvällen, eller ta med något annat gott från köket.

Arbetsskygg av princip som jag var, drog jag på mig rätt mycket uppmärksamhet från plitarna som många gånger fick komma och väcka mig på nytt när jag låg och sov. De provade att sätta mig som städare ute på verkstaden för montering av pallkragar, där skulle jag städa och koka kaffe. Det var dels koka kaffe åt fångarna, och även att koka kaffe åt plitarna. Jag gjorde detta någon vecka och redan första gången jag kokade kaffe åt plitarna insåg jag att jag kunde koka kaffe åt dem på sumpen – och ta med kaffet till avdelningen och koka kvällskaffe åt medfångarna på det. Uppskattat och ackompanjerat av skratt när alla visste att plitarna fick kaffe kokat på iallafall hälften sump, jag brukade toppa med lite färskt kaffe i bryggaren så att de inte skulle märka något.

Vi hade en norrman på avdelningen, även han var arbetsskygg och brukade smita in i fångarnas fikarum och vila så fort han kunde. Så kom dagen innan dagen som han skulle mucka. Norrmannen var på toppenhumör och hade smitit från arbetet och satt och spelade mölle med mig i fikarummet. Strax innan kaffepaus, när jag kokade kaffe föreslog han att jag han skulle lägga skit i plitarnas kaffe. Jag log, och sa att jag kan ge honom överdelen till kaffekokaren med plitarnas kaffe, så kan han ta med den till toan. Skita i den, och sen toppar jag med färskt kaffe och brygger åt dem. Sagt och gjort.

Plitarna fikade, och jag hörde aldrig någon av dem anklaga mig för att de druckit bajs-kaffe.

Men.

Dagen därpå fick jag veta att jag hade nya arbetsuppgifter och inte skulle vara kvar som städare/kaffeansvarig på monteringsfabriken.

Jag förstod så klart varför, och jag förstod också att det var något de ville glömma så fort de kunde så de startade ingen utredning i varför de druckit bajs.

Kolmården

Något utanför Norrköping ligger anstalten Kolmården. När jag satt där var det en test-anstalt där de provade att ha mindre antal plitar, och istället knallade man runt med en fotboja på sig. Gick man utanför ett visst område så gick ett larm. Här blev jag placerad i början av denna voltan, det var väldigt blandade kategorier av fångar men det gemensamma var att vi alla hade halvlånga straff.. 1 år och uppåt, den med längst straff jag träffade här hade 5 år. Samtliga fångar här var iallafall klassade som ”ofarliga”, d v s ingen allvarlig våldshistorik. De allra flesta satt för eko-brott, skattefiffel, bedrägerier, osv. Även en hel del ganska ”vanliga killar” som blivit dömda för misshandel som de gjort på fyllan. Den som satt 5 år satt för dråp, också en olycklig händelse som skett på fyllan men som slutat illa. Det fanns även ett antal fångar här med misstänkt bakgrund kom in här, en del begärde själva flytt till annan anstalt när det uppdagades att de satt för kvinnomisshandel. Det är väl det som är nackdelen på dessa öppna anstalter, att det slinker in en och annan ful fisk… också vanligt att pedofiler blir placerade på öppna kåkar, särskilt mot slutet av sina straff. Vi brukade be vänner utanför kolla upp domar. Ganska enkelt, det är offentlig information så med namn och personnummer så får man tillgång till infon på den domstol som dömt.

Ta med dig papper på ditt straff in på kåken

Ska du inställa dig på ett fängelsestraff så gör det enkelt för dig, se om du kan smussla med dig papper på din dom in. Så kan du visa upp dem på avdelningen när du kommer, och det blir klart för alla vad du sitter för. Detta var standard förr, och nya fångar avkrävdes detta men sedan började kåkarna förbjuda fångar att ha med sin dom in, och vid visitation av cellen tar de dessa papper.. samtidigt så orkar de ganska sällan gå igenom alla papper du har.

När vi hängde en gubbe

Vi tog en madrass och rev av skumgummi så att den såg ut som formen av en kropp. Vi satte på den fångkläder.

Sedan trädde en svart sopsäck över det som skulle vara huvudet och drog ett rep runt dess hals. Sedan hängde vi madrass-gubben ut genom fönstret från avdelningen.

På morgonen i gryningen när nya passet plitar anlände fick de panik ”De har hängt en jävel”.. ”Det hänger en död fånge från fönstret”

Det blev ett jäkla liv.

De fick aldrig reda på vem det var som hade gjort gubben, men nog försökte de. Visitation på samtliga celler på avdelningen för att se vem som kunde sakna en madrass, eller vem som hade mindre fångkläder. Madrassen kom från min cell, men jag hade haft dubbla.. och kläder hade hela avdelningen mer än nog av eftersom en av oss jobbade i tvätteriet.

De var sura över detta ganska länge.

Några månader senare fick jag knall till en sluten anstalt. Anledningen var misskötsamhet och egentligen kunde de inget bevisa, men antar att de räknade 1 + 1. Dagen innan transport fick jag spendera i isoleringscell, mina avdelningsvänner lyckades faktiskt muta en plit och smugglade in en pizza som jag fick levererad till isoleringscellen tillsammans med Tack-för-denna-tiden lapp. Uppskattat!

Låste in plitarna

Ett annat hyss, som vi t o m lyckades upprepa ett par gånger. Detta var på min första volta och på denna kåk fanns ett snickeri där ett trettital av fångarna utförde terapi-liknande arbetsuppgifter. Det brukade vara 4 till 6 plitar som höll koll på oss fångar och skötte snickeriet.. överlag brukade plitarna ute på arbetsplatserna vara något sjystare, de flesta såg sig inte som ”väktare” och det fanns även de som mer eller mindre tog fångarnas parti då och då. Kanske för att deras arbetsuppgifter aldrig gick ut på att visitera, ta urinprov eller leta efter knark i cellerna..

Hur som helst, det var lika roligt att jäklas med dem, och de kunde ofta ta ett hyss med ett leende.

På snickeriet hade de sitt kontor, och detta var en slags inglasad fyrkant mitt i snickeriet, med en dörr in. Dörren öppnades utåt så vi såg möjligheten att när alla plitar var där inne, låsa in dem genom att bomma igen dörren. Så det gjorde vi… sedan knackade vi på rutan, och skrattade glatt åt dem när de insåg att de var fångna inne i kontoret, och vi fångar var fria i snickeriet.

Ut kom de såklart, eftersom de kunde ringa ut till själva fängelset och berätta att de blivit inlåsta. Men inte utan att de fick skämmas i den komiska situationen…

Vi upprepade hysset någon vecka senare, sedan lärde de sig att inte vara inne på kontoret på samma gång.

Ordlista för färskingen

 • Valp – Ny, yngre brottsling som ännu inte känner till så mycket.
 • Volta – Fängelsestraff
 • Plit – Väktare på anstalt eller häkte
 • Mölle – Klassiskt kortspel på fängelser )lär dig Mölle)
 • Snabbknullare – Våldtäktsman
 • Kåken – Fängelset
 • Permis – Permission
 • Knall – Bli förflyttad till annan anstalt
 • Gola – Tjalla
 • P14 – Själv begära förflyttning till annan anstalt
 • Mucka – Bli fri
 • Kaffevolta – Kort straff, typ några månader
 • Beckna – sälja
 • Mytare – Mytoman, lögnare, jiddrare

Lär dig spela Mölle (Mulle)

Mölle är det klassiska kortspelet på kåken. Det spelas med två kortlekar, och har ganska svåra regler för den som ska lära sig spela. Att kunna spela mölle är ett tecken på att du inte är en färsking, dessutom är spelet ganska kul och ofta körs det turneringar i mölle på kåken.. med. Om man spelar 4 spelare så spelar man i par, och sitter diagonalt med sin spelpartner.

Lär dig grunderna till att spela Mulle här.

Förtroenderådet

Är som en liten förening på den anstalt du sitter på, och det är fångar som är med i den. På möte röstas ordförande etc in och förtroenderådets uppgift är att framföra fångarnas sak och agera om det blir problem. Förtroenderådet brukar också ta ett snack med nya fångar, och berätta hur det funkar..

Matsalen

Tag reda på om det är bestämda platser i matsalen eller inte, fråga en medfånge – inte en plit (plitarna kanske inte har en aning om interna regler mellan fångarna). Det kan nämligen vara orsak till käftsmäll, om du som ny kommer och sätter dig på en annans plats i matsalen.. så får du inte infon innan, så fråga det första du gör, hur det funkar på just din kåk.

Jag kommer fylla på med mer i detta inlägg, det är ett tag sen jag satt så vissa saker kan ha ändrats, men det som fortfarande är detsamma är att som fångar på en avdelningen, sitter man i samma båt. Det är bara att göra resan behaglig…