Beslag, förhör, polis,
Darknet, Droger, Goda råd, Internet

Ibland händer det ju, att polisen eller tullverket hittar brev som kommer med knark i hem till sig. Särskilt om man har för vana att med jämna mellanrum beställa från stora Darknet-sajter som t ex Torrez eller Dark0de eller andra nyare internationella marknader. Och alldeles särskilt om man tycker om att beställa från andra länder där det blir lite billigare.

Kallad till förhör hos tullverket när försändelse med knark beslagtagits

Vad gör man då, om man blir kallad till förhör hos tullen?

För det första ska du vara medveten om att du INTE bär ansvar för det som kommer i din brevlåda, vem som helst kan beställa eller skicka post med knark till dig. såvida du inte erkänner att beställt det är det polisens uppgift att bevisa att det är ditt. Alltså, regel nummer 1: NEKA!

Det spelar ingen roll ifall polis eller tullverket har hittat ett brev som är postat till dig. Det går inte att bevisa vem som beställt olagligheterna oavsett vad de påstår i förhör. I Sverige ligger bevisbördan hos åklagaren. Det är åklagarens uppgift att hitta tillräckliga bevis där det är ställt utom rimligt tvivel att du har begått ett brott. Bevis som de inte kan få tag på och som behövs för en fällande dom. Att erkänna är därför det dummaste du kan göra.

 • Du betalade med bitcoin, dessa är ANONYMA.
 • Med webbläsaren TOR som anonymiserar din riktiga IP-adress.
 • Dessutom kan vem som helst posta ett brev till din adress, du har ingen kontroll över detta.

Du vet inte varken varför eller hur de har hittat en försändelse innehållandes något olagligt adresserat till dig.

Hotar med att göra husrannsakan hos dig?

Polisen får göra husrannsakan vid lite starkare misstanke om åklagaren säger det. Att göra en husrannsakan tar tid och kräver att flera poliser lägg ork och energi på att gräva igenom ditt hem, handlar det om enstaka gram och för eget bruk är det aldrig skäl nog att rota igenom ditt hem. Erkänn inte i rädsla av att de ska ställa till besvär, det är extremt sällsynt att husrannsakan görs såvida man inte starkt misstänker att du har stora mängder hemma och bedriver försäljning. Men naturligtvis tycker de om att antyda att du ska erkänna eller få stora problem, faktum är att det är när du just erkänner som problemen börjar och det är när du erkänner som de mest sannolikt får göra även en husrannsakan. Erkänn inte! Är du osäker så begär att ha advokat, börjar du bli osäker mitt i förhöret så ångra dig, och begär genast advokat.

De frågar säkerligen om du har droger hemma, och säg bara nej. Inte ens en liten knätch hasch! Nada!

Antyder att de ska gå igenom dina banktransaktioner?

De vill i förhör se hur du reagerar, var inte rädd, även om du beställt Bitcoin via bt.cx eller om transaktionen kan synas så är inte det olagligt och det bevisar inget. du har alltid rätt att bara svara ”Inga kommentarer” och det spelar heller inte roll om polisen har genomskådat att du ljuger, vad denne tror eller känner på sig hjälper inte i rätten, de måste ha konkreta bevis eller erkännande från dig.

Antyder att de ska ta urinprov?

Detta kan de göra, men om du erkänner så gör de detta garanterat. Så åter igen, erkänn inte! Även om du skulle pissa positivt så vinner du inget på att erkänna.

Menar att du ska göra det enkelt för dig, erkänn så slipper du problem?

Det är när du erkänner som problemen börjar. Polisen vill göra det enkelt för sig, inget annat.

Vad säger man i polisförhöret?

Du har rätt till advokat redan vid förhöret, polisen eller tulltjänstemannen som förhör dig ska fråga om  du vill ha en försvarare redan innan förhöret börjar. Jag personligen brukar faktiskt inte vilja det, men man ska egentligen göra det. Så rekommenderas starkt, detta gör det besvärligt för dem och känner du inte till någon specifik advokat så välj en på slump, ett tips kan ju vara att kolla upp om det finns advokat som står för legalisering av droger eller avkriminalisering. Finns vet jag. (När du väljer advokat redan vid förhöret får du räkna med att vänta ett tag, eftersom advokaten måste komma, så det kan bli några timmar extra på stationen – men ha tålamod och behåll lugnet.)

Neka, du har inte beställt droger. Svara ”Vet inte”, ”Nej”, ”Ingen aning” och ”Nej” på det mesta.

Kallad till förhör, misstänkt för smuggling av narkotikaklassade varor

Det händer också att langare åker fast, eller att försäljningswebbplatser på Darknet tas i beslag med databas och viss information. Finns då dina adressuppgifter kvar hos någon (oftast och av självklara skäl raderas dessa så snart säljaren skickat dina varor, men det har hänt misstag) så kan du bli kallad som misstänkt. Samma procedur gäller här och då är det ännu viktigare med advokat redan i början. Neka!

Dessa polisförhör är inga problem, jag har varit med om ett stort antal och tar det som en lek. Bara neka! Varken polis eller tullverk orkar hålla på att jobba i onödan när de märker att det blir svårt att binda dig vid brott, och särskilt när det handlar om ringa narkotikasmuggling, några gram som eventuellt kan resultera i lite böter.

Exempel på frågor du kan få vid polisförhör

 • Känner du till Flugsvamp eller Dream Market?
 • Har du beställt narkotika?
 • Vet du hur man surfar anonymt på internet?
 • Känner du någon som brukar eller brukat narkotika?
 • Har du någonsin provat narkotika?
 • Inte ens gräs eller hasch?
 • Vet du vem som kan ha beställt narkotika till din adress?
 • Varför har någon skickat knark till din adress som mottagare?
 • Tar du narkotiska preparat?
 • Är du säker på att du inte vet något om detta

Även om hela förhöret låter konstigt och orimligt så gör inte det något, efter 3 veckor eller mer kommer fallet läggas ned och du blir informerad via ett brev att åtal inte väcks med anledningen brist på bevis.

Köpte Bitcoin som spärrats?

Har du köpt Bitcoin på exempelvis Safello, BT.CX eller Bitcoin.se men fått dem låsta? Du har säkert inte blivit av med pengarna men de har spärrats. Du kommer så småningom attt fp tillbaka dem. Polisen har sedan en tid tillbaks anlitat ett bolag, Chainanalysis, som på uppdrag utför blockchain-analyser.


Jag har fått information om att mitt konto hos Btcx/Safello/Bitcoin.se blivit avstängt på grund av transaktioner till darknet, vad gör jag, behöver jag vara orolig?

Då polis enbart vet att BTC har förts över till en specifik sida, men inte vad som är köpt på plattformen, eller om du överhuvudtaget köpt något (som även saluför lagliga produkter) finns ingen anledning till oro. En överföring till en darknet-webb är inte tillräcklig grund för vidare polisiär utredning. Skulle du som köpare mot förmodan få en förfrågan skall du neka till all form av illegal aktivitet då ett erkännande är enda möjliga sättet att bli lagförd.

Var köper jag nu Bitcoin om inte från dessa svenska sidor?

Svenska sidor likt dem ovan samarbetar dels med Polis samt tar ut växlingsavgifter på 8-12%. Alla kommer tjäna på att hitta bättre och ärligare aktörer att köpa kryptovaluta från. Även om det fortfarande går bra att använda svenska sidor för köp av bitcoin avråder vi kraftigt från det.

Använd alltid en bra Bitcoin-växlare, och vill du absolut inte det så föredra olika tradingsiter, t ex Kraken men var då ute i god tid då om det är bankövering du ska göra. Vissa kan ta kort då går det snabbare. Ska du ändå använda någon av de svenska växlingstjänsterna så ha alltid en lokal plånbok emellan, Electrum är en bra.

Hur skyddar jag mig så att liknande inte händer igen?

Vi arbetar som sagt hårt och aktivt med att motverka liknande analyser, men som användare skall du även tänka på att göra vad du kan;

 • Skicka aldrig Bitcoin direkt från en växlingssida till Darknet. Även om detta inte är skydd nog mot spårning, då det är lätt att följa transaktionen i blockchain, är det ett ett absolut minimum.

Hur är det vid större mängder?

Som en sann Luffare förespråkar jag alltid att köpa för eget bruk, det är helt andra spelregler när man säljer. På Pundarens guide till gatan finns information om straffskalor och vilka mängder som domstolen brukar gå efter.

 

 

166 Comments

 1. mars 29, 2024 at 18:22

  Luffarn

  Mja, skulle säga att du ska hålla ut nästa vecka också. Posten blir alltid extra seg inför stora helger, men kommer det inte nästa vecka så är det något som är fel!

 2. mars 29, 2024 at 11:43

  evilmattis

  Drygt detta. Jag beställer men inget kommer fram. Några försändelser kom genom men sedan två veckor tillbaka nada! Har någon nitisk brevbärare på det lokala kontoret fått upp ögonen på min adress eller vad? Är inte så orolig för lagens långa arm utan mest irriterad då jag inte tror jag blir scammad, inte av alla samtidigt iaf. Nu har jag ändrat namnen på beställningarna men jag är rädd för att det är adressen som sabbar för mig. Kan det vara så att det är en brevbärare som sabbar?

 3. mars 5, 2024 at 20:09

  HAZZA

  Får man alltid brev om polisen tar ens varor? För har själv beställt ett tag men mina paket är borta fattar inte vart dom tar vägen sen 1 månad tillbaka har det varit så? Men får inga brev? Tycker det är så märkligt eller finns det en smygpundare på postnord.. Jag vet inte vad jag ska tro!! Men om grisen tar 1 paket kan man aldrig mer beställa då? Dom kan väl inte ha koll på ens brevlåda hela tiden?

 4. april 19, 2023 at 18:00

  Benim

  Hur ser ni på den nya lagen gällande att Postnord har rätt till att flagga vissa brev/paket ifall dom misstänker att det är droger i dom? Det kommer givetvis vara mer osäkert att beställa hem nu men tror ni att det är lika bra att lägga ner det helt och hållet och bara köra ifrån gatan i fortsättningen?

 5. april 18, 2023 at 15:59

  Rob

  Har beställt från UK som inte är med i EU längre och fått ett brev från postnord att det är stoppat och de säger att jag behöver betala import och en tulldeklaration. Vet dock inte om de kan ha öppnat och försöker få bevis att jag har beställt eller om det faktiskt bara har fastnat och jag kommer få det om jag betalar. Rekommendationer?

 6. april 1, 2023 at 18:01

  Hannes

  Så om man pissar positivt, vad ska man säga? Rycka på axlarna? Låtsas som ingenting? Hitta på nåt om nån som la nått i din drink på krogen? Eller helt enkelt, ingen kommentar.

 7. januari 2, 2023 at 11:25

  Fred

  Tusen tack för svar! 🙂

 8. januari 2, 2023 at 10:00

  Luffarn

  Hallå Fred! Det jag vet är att det gjorts försök i vissa delar av landet med det systemet, men på andra ställen i landet finns inget sådant system med rödflaggning.. jag skulle tro att det har både med att göra att man från myndigheternas sida testar olika sätt att komma åt just detta, men också för att de inte har resurser och möjlighet att administrera ett landsomfattande ”rödflaggnings-system” än…

  Jag som du, hade fortsatt beställt om det är mindre mängder till eget bruk, men fastnar 2 försändelser till hade jag slutat.

 9. januari 1, 2023 at 15:36

  Fred

  Hej igen bästa Luffarn!

  En fråga – säg att jag beställer två paket från utlandet som fastnar i tullen inom några dagar och de visar sig vara en illegal substans, kommer min adress då vara ”rödflaggad” på något sätt på postkontoret eller någon annanstans? Är det kört för mig att fortsätta beställa från utländska vendors?

  Någon som vet?

  Tack på förhand!

 10. november 15, 2022 at 15:12

  name obligatoriskt

  ”Du betalade med bitcoin, dessa är ANONYMA.”… oj, det kunde nog inte vara mer fel det där. och även om du använder monero, gör du det med ex coinbase är du lika fucked oavsett…

 11. oktober 6, 2022 at 11:56

  Luffarn

  Många growkits är (som jag förstått det) lagliga tills det att man börjar odla upp.. tror det är samma princip där som med frön där t ex cannabis frön är lagliga att ha, men olagligt när man börjar odla dem.

  Här finns en diskussion om det på reddit: https://www.reddit.com/r/sweden/comments/ufweu2/%C3%A4r_growkits_f%C3%B6r_psykedelisk_svamp_lagligt/

  Annars neka till att du köpt growkits som skulle vara för något som blir narkotikaklassat. Var sparsam med att svara på frågor som t ex ”Har du köpt något annat liknande och betalat med kort?”, ”Brukar du handla ’sånt här’ på nätet?”, ”Om vi kollar ditt konto, kommer vi se ’konstiga transaktioner’?” – Bara svara ”Inga kommentarer” och stå på dig. Antagligen orkar de inte bry sig att ens förhöra dig för ett growkit, men nekar kommer de absolut inge orka väcka åtal mot dig (såvida de inte är 10-tals eller 100-tals growkits det handlar om?)

 12. oktober 5, 2022 at 15:50

  Uffe

  Tror det ör olagligt, alla kit är väl det?

 13. oktober 5, 2022 at 14:55

  Uffe

  Det är det. Alla growkit är väl olagliga? Det här kittet är dock längre gånget i sin utveckling än andra.

 14. oktober 5, 2022 at 14:23

  Luffarn

  Är grow-kitet olagligt i Sverige?

 15. oktober 5, 2022 at 14:06

  Uffe

  Om någon beställt ett growkit, och betalat med kort. Fortfarande neka som gäller?

 16. september 15, 2022 at 21:54

  Luffarn

  Att förverka betyder att de kommer att förstöra beslaget.. tex genom att bränna upp det. Det är inget konstigt, det gör de alltid.

  Du kan va superlugn, och faktiskt fortsätta beställa som vanligt. Du får i regel ingen husis för små beställningar och en gång är ingen gång så du lär inte heller ha posten bevakad.

  Det du dock ska tänka på, särksilt närmsta tiden är att välja vendors som har bra stealth. Var lite noga där och uppmärksam på vad folk säger om deras packning på forumen så är du så säker du kan bli. 🙂 Oroa dig inte.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *