Ibland händer det ju, att polisen eller tullverket hittar brev som kommer med knark i hem till sig. Särskilt om man har för vana att med jämna mellanrum beställa från Darknet-sajter som gamla Dream Market eller nya marknader som dykt upp sedan den tiden. Och alldeles särskilt om man tycker om att beställa från andra länder där det blir lite billigare.

Kallad till förhör hos tullverket när försändelse med knark beslagtagits

Vad gör man då, om man blir kallad till förhör hos tullen?

För det första ska du vara medveten om att du INTE bär ansvar för det som kommer i din brevlåda, vem som helst kan beställa eller skicka post med knark till dig. såvida du inte erkänner att beställt det är det polisens uppgift att bevisa att det är ditt. Alltså, regel nummer 1: NEKA!

Det spelar ingen roll ifall polis eller tullverket har hittat ett brev som är postat till dig. Det går inte att bevisa vem som beställt olagligheterna oavsett vad de påstår i förhör. I Sverige ligger bevisbördan hos åklagaren. Det är åklagarens uppgift att hitta tillräckliga bevis där det är ställt utom rimligt tvivel att du har begått ett brott. Bevis som de inte kan få tag på och som behövs för en fällande dom. Att erkänna är därför det dummaste du kan göra.

 • Du betalade med bitcoin, dessa är ANONYMA.
 • Med webbläsaren TOR som anonymiserar din riktiga IP-adress.
 • Dessutom kan vem som helst posta ett brev till din adress, du har ingen kontroll över detta.

Du vet inte varken varför eller hur de har hittat en försändelse innehållandes något olagligt adresserat till dig.

Hotar med att göra husrannsakan hos dig?

Polisen får göra husrannsakan vid lite starkare misstanke om åklagaren säger det. Att göra en husrannsakan tar tid och kräver att flera poliser lägg ork och energi på att gräva igenom ditt hem, handlar det om enstaka gram och för eget bruk är det aldrig skäl nog att rota igenom ditt hem. Erkänn inte i rädsla av att de ska ställa till besvär, det är extremt sällsynt att husrannsakan görs såvida man inte starkt misstänker att du har stora mängder hemma och bedriver försäljning. Men naturligtvis tycker de om att antyda att du ska erkänna eller få stora problem, faktum är att det är när du just erkänner som problemen börjar och det är när du erkänner som de mest sannolikt får göra även en husrannsakan. Erkänn inte! Är du osäker så begär att ha advokat, börjar du bli osäker mitt i förhöret så ångra dig, och begär genast advokat.

De frågar säkerligen om du har droger hemma, och säg bara nej. Inte ens en liten knätch hasch! Nada!

Antyder att de ska gå igenom dina banktransaktioner?

De vill i förhör se hur du reagerar, var inte rädd, även om du beställt Bitcoin via bt.cx eller om transaktionen kan synas så är inte det olagligt och det bevisar inget. du har alltid rätt att bara svara ”Inga kommentarer” och det spelar heller inte roll om polisen har genomskådat att du ljuger, vad denne tror eller känner på sig hjälper inte i rätten, de måste ha konkreta bevis eller erkännande från dig.

Antyder att de ska ta urinprov?

Detta kan de göra, men om du erkänner så gör de detta garanterat. Så åter igen, erkänn inte! Även om du skulle pissa positivt så vinner du inget på att erkänna.

Menar att du ska göra det enkelt för dig, erkänn så slipper du problem?

Det är när du erkänner som problemen börjar. Polisen vill göra det enkelt för sig, inget annat.

Vad säger man i polisförhöret?

Du har rätt till advokat redan vid förhöret, polisen eller tulltjänstemannen som förhör dig ska fråga om  du vill ha en försvarare redan innan förhöret börjar. Jag personligen brukar faktiskt inte vilja det, men man ska egentligen göra det. Så rekommenderas starkt, detta gör det besvärligt för dem och känner du inte till någon specifik advokat så välj en på slump, ett tips kan ju vara att kolla upp om det finns advokat som står för legalisering av droger eller avkriminalisering. Finns vet jag. (När du väljer advokat redan vid förhöret får du räkna med att vänta ett tag, eftersom advokaten måste komma, så det kan bli några timmar extra på stationen – men ha tålamod och behåll lugnet.)

Neka, du har inte beställt droger. Svara ”Vet inte”, ”Nej”, ”Ingen aning” och ”Nej” på det mesta.

Kallad till förhör, misstänkt för smuggling av narkotikaklassade varor

Det händer också att langare åker fast, eller att försäljningswebbplatser på Darknet tas i beslag med databas och viss information. Finns då dina adressuppgifter kvar hos någon (oftast och av självklara skäl raderas dessa så snart säljaren skickat dina varor, men det har hänt misstag) så kan du bli kallad som misstänkt. Samma procedur gäller här och då är det ännu viktigare med advokat redan i början. Neka!

Dessa polisförhör är inga problem, jag har varit med om ett stort antal och tar det som en lek. Bara neka! Varken polis eller tullverk orkar hålla på att jobba i onödan när de märker att det blir svårt att binda dig vid brott, och särskilt när det handlar om ringa narkotikasmuggling, några gram som eventuellt kan resultera i lite böter.

Exempel på frågor du kan få vid polisförhör

 • Känner du till Flugsvamp eller Dream Market?
 • Har du beställt narkotika?
 • Vet du hur man surfar anonymt på internet?
 • Känner du någon som brukar eller brukat narkotika?
 • Har du någonsin provat narkotika?
 • Inte ens gräs eller hasch?
 • Vet du vem som kan ha beställt narkotika till din adress?
 • Varför har någon skickat knark till din adress som mottagare?
 • Tar du narkotiska preparat?
 • Är du säker på att du inte vet något om detta

Även om hela förhöret låter konstigt och orimligt så gör inte det något, efter 3 veckor eller mer kommer fallet läggas ned och du blir informerad via ett brev att åtal inte väcks med anledningen brist på bevis.

Köpte Bitcoin som spärrats?

Har du köpt Bitcoin på exempelvis Safello, BT.CX eller Bitcoin.se men fått dem låsta? Du har säkert inte blivit av med pengarna men de har spärrats. Du kommer så småningom attt fp tillbaka dem. Polisen har sedan en tid tillbaks anlitat ett bolag, Chainanalysis, som på uppdrag utför blockchain-analyser.


Jag har fått information om att mitt konto hos Btcx/Safello/Bitcoin.se blivit avstängt på grund av transaktioner till darknet, vad gör jag, behöver jag vara orolig?

Då polis enbart vet att BTC har förts över till en specifik sida, men inte vad som är köpt på plattformen, eller om du överhuvudtaget köpt något (som även saluför lagliga produkter) finns ingen anledning till oro. En överföring till en darknet-webb är inte tillräcklig grund för vidare polisiär utredning. Skulle du som köpare mot förmodan få en förfrågan skall du neka till all form av illegal aktivitet då ett erkännande är enda möjliga sättet att bli lagförd.

Var köper jag nu Bitcoin om inte från dessa svenska sidor?

Svenska sidor likt dem ovan samarbetar dels med Polis samt tar ut växlingsavgifter på 8-12%. Alla kommer tjäna på att hitta bättre och ärligare aktörer att köpa kryptovaluta från. Även om det fortfarande går bra att använda svenska sidor för köp av bitcoin avråder vi kraftigt från det.

Använd alltid LocalBitcoin, och vill du absolut inte det så föredra olika tradingsiter, t ex Kraken men var då ute i god tid då om det är bankövering du ska göra. Vissa kan ta kort då går det snabbare. Ska du ändå använda någon av de svenska växlingstjänsterna så ha alltid en lokal plånbok emellan, Electrum är en bra.

Hur skyddar jag mig så att liknande inte händer igen?

Vi arbetar som sagt hårt och aktivt med att motverka liknande analyser, men som användare skall du även tänka på att göra vad du kan;

 • Skicka aldrig Bitcoin direkt från en växlingssida till Darknet. Även om detta inte är skydd nog mot spårning, då det är lätt att följa transaktionen i blockchain, är det ett ett absolut minimum.
 • Tvätta gärna dina bitcoins genom t ex en CoinJoin transaktion eller liknande metod. Sök i forumet efter lämpliga guider för hur man tvättar bitcoins.

 

Vad tycker du?

comments

73 Kommentarer
 1. Tjena! Det är ganska små mängder totalt ändå, tycker ändå du ska neka, det är förvisso tre försändelser och de kommer ju att fatta vad det handlar om… och kanske säga till dig vid sidan av protokollet att ”vi är inte dumma i huvudet”. Om du även får lägga pisseprov och blir positiv samt att de hittar något enstaka gram hemma så kan det bli lite väl mycket bevis mot dig. Det bästa, om du ”orkar” är att direkt be om en advokat och rådgöra med honom eller henne.

  Om det är tullen du blir kallad till förhör av så ska du absolut neka, ifall det är försändelser utomlands ifrån? Tullen brukar enligt min erfarenhet vara mer rutinmässiga och vill bara få ärenden avbockade.

  Hur som helst, det är bötesstraff på de mängderna, så du kan vara ganska avslappnad inför ett worst case scenario. 🙂

 2. Hej,
  Hur riskabelt är det att beställa research chemicals som är klassade som hälsofarliga varor från utlandet?

  Är intresserad av 5-meo-dmt och tyvärr går det inte att köpa inrikes på darknet, men däremot finns det helt öppet på clearnet inom EU. Tyvärr så skeppas det från Nederländerna som jag förstått kontrolleras hårdare av tullen.

  Så, hur stor chans är det att tullen tar det? (har aldrig beställt eller fått något taget förut).
  Vilka konsekvenser får det om tullen skulle hitta det? Det rör sig om ett gram eller mindre.

 3. Hej Mia, jag tror det kan vara något lugnare med den substansen eftersom den är ovanligare. Typiska substanser de letar efter den vägen borde vara mer inriktade på koks, amfetamin och mdma.

  Om de packar det på ett bra sätt så att det verkar vara något annat, kolla med dem som skickar först, så borde du nog våga beställa. Tippar på över 90%.

  Fastnar det och det är små mängder så inga konsekvenser alls, bara stå fast vid att du inte vet något om försändelsen, läs mer om det här: https://www.luffarn.com/sahar-gor-du-om-post-med-knark-hittas-av-tullen/

 4. Hej.
  Om en bekant ska skicka ca 20 gram braj,
  Är det en stor chans att jag kommer hamna i trubbel?
  Bor ute på landet och bad hen att skicka det till en grannes address (de bor knappt där så sannolikheten att de kommer att titta i deras brevlåda)
  De är första gången jag gör det här och är super nervös

 5. Hej!
  Om man beställer stora mängder, mer än 100 doser, kan det då bli besvärligare med polisen?

 6. Är det inrikes han skickar? Så är det lugnt.. inga problem.

  Är det 20 g brass från utlandet så är det rätt stor risk att det fastnar, gissar på att du har 80% chans att få det, 20% att det fastnar.

 7. Ja, helt klart! Stora stora mängder så kommer bängen direkt och plockar in dig, d v s om det är kilovis.

  För 100 doser, om du menar ett hekto? Så är det att se som ganska mycket. Bängen kommer anta att det handlar om att du beställt till försäljning, eller beställer åt en kompis som ska beckna. Efter ett förhör om du sköter dig så kommer du undan, ett hekto när ju inte enorma mängder även om det inte kommer gå under ringa narkotikabrott.

  Menar du 100 doser, som i 100 linor (eller c:a 20 gram? Eller 100 piller av någon sort så är det mer åt eget bruk.

  Jag håller mig alltid till små mängder, 5 gram max åt gången, oftast mindre. Dels för att jag inte behöver mer och inte vill sälja vidare, men det blir också solklart för eget bruk ifall något fastnar.

  Korta svaret på din fråga är väl egentligen bara: ja, det blir besvärligare. 🙂

 8. Har beställt flera boxar narkotikaklassat läkemedel.
  Idag kollade jag spårningsnumret och det står på Postnords hemsida:

  ”Försändelsen tullklareras av oss”
  Har varit så i typ 2-3 arbetsdagar.

  Bör man vara orolig?

  Vad är det värsta som kan hända?

  Tack.

 9. Fängelse.

  Beror lite på vilken möngd du menar med ”boxar”, och vilket läkemedel. Medan de kan se lindrigt på vissa sorter av fludder så kan de vara väldigt på om det skulle handla om fentanyl

  Du får också lite svårare att neka eftersom du har en spårbar försändelse – men försök. Se om du på ett övertygande sätt kan säga att det inte är du som beställt.

  Om du menar boxar, som i askar, så är det dock kolugnt. Det är eget bruk.

  Om du menar boxar, som i stora paket med tiotusentals piller så får du snart husransakan, om du inte redan haft det. Städa hemma, håll dig borta tills du har en plan.

  Håller tummarna för dig!

  Finns också en liten möjlighet att din försändelse ligger under någon rutinkontroll och faktiskt går igenom! Så allt hopp är inte kört.

 10. Hej.
  Ursäkta att jag missat ange mer information.

  Nu handlar det om ca 5 boxar tramadol, har typ 8-10 till som är påväg dock..

  Det är eget bruk och absolut inte till försäljning, men eget bruk i en längre period om man säger så..

  Är det något som jag kan torska för?

  Jag kommer självklart att neka och säga att jag inte har någon aning om vad det är, men kan man torska ändå?

  Bör man beställa utan spårbart nästa gång?

 11. Om du med box menar en ask, med ett tiotal tabletter så är det lugnt. Så lite så att det värsta som händer är böter. 🙂

 12. Med en box så menar jag 10 kartor i en box, 10 x 10 tabletter.

 13. Allright.. det är inte hela världen. Böter som värst! 🙂

  Håller tummarna för dig!

 14. Fick brev idag utav Postnord, de bad mig skicka in kvitto som styrker vad jag betalat och även innehållet i paketet.
  De har alltså inte öppnat de än, de undrar vad som finns i och vad jag betalat för att de skall tulldeklarera det.

  Jag skickade in ett kvitto från en annan beställning jag gjort från samma land, hoppas på bästa (Y)

  Tack förresten.

 15. Härligt, håller tummarna! 🙂

 16. Hej! Går det bra att skicka över BTC till appen BRD plånboken? Eller måste det vara electrum specifikt? Hittills har jag alltid skickat över mina btc från LocalBitcoins till insättnings adressen aldrig varit några problem men visste inte att man helst inte ska göra så tänker ordna en wallet asap men vill ha något enkelt så jag hittade BRD som har bra recensioner på AppStore tror du det är lugnt att använda det för att skicka mina LB bitcoins dit innan jag skickar det till FS? Mvh

 17. Jag har inte använt just BRD wallet, men så länge det är en fristående plånbok så är det bra och mycket bättre än att skicka direkt till en tjänst på darknet. 🙂

 18. Om det handlar om större mängd och tullen och insatsstyrkan har varit hemma hos postadressen pågrund av ett paket med mitt namn på. Hur troligt är det att jag torskar

 19. Egentligen ska inte mängden spela någon roll för om du torskar, bevisbördan ligger ju fortfarande hos åklagaren, det är mer att du kan få ett lite jobbiga straff om det handlar om stora mängder och att de lägger ned lite mer resurser på att reda ut det.

  Har de inget mer på dig än det att det kommit ett paket till dig och du nekar så kommer du inte torska!

  Det behövs antingen bevis på att du aktivt beställt, t ex kvitton på transaktioner eller spår i din dator. Eller att du erkänner brott (vilket du inte bör göra).

 20. Hej!

  Jag lite i samma sits. Undrar om det är helt kört för min del. Jag beställde svampkit via Zamnesia (Inte med bitcoints). Står i brevet: ”Postal ”tulldeklaration alternativt anmälan saknas eller är felaktig. Ta kontakt med Tullverket och redogör för din kännedom om postförsändelsen telefonledes eller alternativt skriftligen”. Då jag är dålig skådespelare så känner jag spontant för att skriva in till dom. Vara kort men bestämt förneka. Att det handlar om kortbedrägeri, men vet inte om sånt räcker.

 21. Hej, jag tror men är inte helt säker.. att svampkits är lagliga, så länge det inte odlats upp något. Dra en googling på hur det ligger till.

 22. Tjena!

  Vad är gränsen, hur mycket gräs kan man få max i en försändelse från utlandet tror du? Jag har fått 56 gram två gånger och har då hämtat upp det i ett postombud. Tror du jag kan få in cirka 250 gram om jag nu har lyckats få in 56 gram?

 23. Det kan vara så att nånstans där går skillnaden mellan böter och fängelse, det mesta kommer fram, särskilt om det är en rekommenderad försändelse men du tar en större risk.

  Själv hade jag tänkt, att om jag nu har ett behov av 250 gram fört mig och mina vänner, då kanske det är bättre att jag lär mig odla mitt egna gräs.. 🙂 investera i sån utrustning istället, beställ frön (det är lagligt att beställa frön), och lär dig konsten att odla fram växten du älskar. Jag rekommenderar Hydrograden, de har butik i Göteborg. Kika: https://www.hydrogarden.se/

Lämna ett svar