Gammal snut berättar, Pliten svarar,
Intervjuer

En gammal fd snut avslöjar polisens metoder

Denna intervju är gjort med en person som uppger sig ha jobbat som snut och plit, vi bedömde att det kunde vara av intresse och ställde en serie frågor via mail. Vi kan inte bekräfta att det verkligen rör sig om en gammal snut eller om det är någon som bara vill jiddra lite, men att döma av svaren på frågor så känns det äkta. Men du som läsare måste bedöma själv. Bilderna som ligger med i intervjun har ingen koppling utan är inlagda för syns skull.

Blåa rutor är Luffarns kommentarer inlagda i efterhand.

Berätta lite kort om dig.

Jag jobbade som polis i ganska många år och har haft en resa måste jag säga. Från att de första åren då jag verkligen tyckte illa om brottslingar, det var den jargongen bland de kollegor jag hade också. Vi skulle ”låsa in buset”, och synen jag hade i början var att alla som bryter mot lagen är patrask. Det tog ett antal år innan jag ändrade min syn, men det började med att jag fick jobba tillsammans med en lite äldre utredare som hade en mycket mera humoristisk hållning till brottslingar.. för honom var det en katt och råtta lek, och han kunde skratta åt en misslyckad utredning och med glimten i ögat säga till den som släpptes från häktet: ”ja, denna vann du, nästa gång tar jag dig”. Han berättade mycket om stans kända småkriminella och deras liv och det var även tack vare honom jag började få sympati med både brottslingar och missbrukare.

 

Du skrev att du började ifrågasätta dig yrkesval, berätta mer.

Ja jag har undrat vad det är som gör att vissa drar sig till MC-gäng med brottslig inriktning, och vissa blir lagens väktare, för i mångt och mycket är vi individer som  blir poliser rätt lik den individ som blir med i ett mc gäng, vi är lite av ett flock-folk, med en viss hierarki och värnar om våra egna på ett likartat sätt. Det finns naturligtvis olikheter, men likheterna är fascinerande.

Att jag blev polis, och en annan kriminell kanske har mer med slumpen att göra än något annat.

Har du provat att knarka?

Nä, inte i bemärkelsen att jag frivilligt missbrukat ett olagligt preparat, jag har däremot fått en smak av det i ett sammanhang där jag på sjukhus blev kraftigt doserat med morfin. Jag hade en ganska trevlig upplevelse och kan förstå att man vill återuppleva det. Jag saknar (ska inte säga tyvärr, men nästan) erfarenhet av andra otillåtna substanser.

Vad är din syn idag på en som brukar knark?

Idag ser jag en missbrukare som en medmänniska, jag vet också om att många hanterar droger utan att bli beroende, något i mig vill fortfarande se det som att de flyr något och behöver hjälp men jag kan ha fel på den punkten.

Luffarn rekommenderar alla att prova knark.

Varför är du inte snut längre?

Det är flera skäl, jag kan inte gå in på orsaken detaljerat.

Fick du sparken?

Det är en definitionsfråga, på pappret har jag självmant slutat. Jag kan utan att ljuga säga att jag är nöjd med att inte vara kvar i kåren, och en anledning till det är att jag tycker att mycket av hur allt går till i samhället är fel.

Varför blev du plit efter polis?

Det var både för att jag behövde en försörjning men också ett naturligt val av yrke efter att jag varit polis och ville göra skillnad i samhället. Jag försörjde mig ett tag som privat utredare i säkerhetsfrågor innan jag började arbeta inom kriminalvården, jag gick dock i väggen på det förstnämnda.

Du är inte plit längre?

Nä, inte för tillfället. Det är mitt egna val, jag behövde en paus.

Plit är ett vanligt ord för vakt på fängelse eller häkte, men någon kanske snubblar in utan att veta det.

Hur vanligt är det att en snut tar en muta?

Det blir vanligare, men är fortfarande såpass ovanligt att det bleknar i jämförelse vid andra länder. Du ska inte försöka muta en okänd polis, du kommer med all sannolikt bara ha det i fatet. Det förekommer dock, men det är mer i lägen där polisen har en relation till den som betalar mutan.

Det som dock är väldigt vanligt är när någon inom familjen till en polis anställd begår ett brott, eller en polis gör ”fel” eller begår ett misstag, där ses det mellan fingrarna titt som tätt.

Har du planetarat bevis någon gång, eller varit med att göra det?

Ja, tyvärr. Minns ett fall där vi bevakade ett hus på ett tips som kommit in där storskalig försäljning av narkotika skedde. När två personer med långt hår och misstänkt klädstil är på väg in stoppar vi dem. De uppger att de bor i huset men har ingen narkotika på sig. Jag tar en zip-påse med narkotika och ett rör som jag hade med mig och uppger till den ene att han hade detta på sig för att vi ska få göra en husrannsakan, jag är säker på att de är skyldiga men vi hittade inget när vi genomsökte hemmet och de var även drogfria när de togs in på urinprov. Det är inte enda gången jag gjort så, men det var sista. Det förekommer men det är inte vanligt enligt min uppfattning.

Säg förlåt till alla du satt dit!

HAHA.. jag har sett till så att även kvinnomisshandlare och pedofiler åkt dit, och där tänker jag inte be om ursäkt, snarare donera skottpengar. Men du har rätt i att bland annat många av mina narkotikarelaterade fall faktiskt inte gjorde samhället någon skada i sig, och det kan jag djupt ångra!

 

Finns det snutar som öppnar brev som kan innehålla knark?

Skedde inte under min tid, men kan inte säga hur det är i dagsläget. Det jag vet var aktuellt under min tid var att det planerades mycket insatser där vi skulle lagföra mer av handeln med narkotika via nätet och med hjälp av infiltratörer som gör sig vän med nät-langare får fram ledtrådar. Även att det skulle ske riktiga inköp för att först få förtroende.

Som vendor håll dig alltså anonym, anonym från början och till pension. Gå inte med på personliga möten, eller special-upplägg om du är en smart knark-langare. Håll dig ifrån Swish, använd inte Wickr eller liknande för kommunikation. Tips för dig som fått brev med knark beslagtaget finns i detta inlägg.

Är det ok att kalla dig för snut-jävel eller föredrar du snut-svin?

Absolut. Välj själv.

När jag satt inne berättade en medfånge att det är vanligt att ni snutar suger av varandra på kafferasten, stämmer det?

Jag förstår att du skojjar och det är ok, men kan ändå berätta om den enda sexuella erfarenhet jag har haft i tjänsten som jag faktiskt aldrig kommer att glömma är när jag och min kvinnliga körpartner hade tycke för varandra hade sex på tjänstebilens motorhuv en sommardag.

Har du spöat på någon som ni misstänkt för brott?

Jag har varit hårdhänt ett flertal gånger, särskilt de första åren. Har inte själv misshandlat någon i tjänst men det är vanligt förekommande. Oftast vid gripande och när den misstänkte är påverkad händer det ofta att det blir övervåld. Det man kan se i amerikanska filmer att en redan intagen åker på spö i syfte att erkänna brott är väldigt ovanligt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  Har du varit med om att någon du tagit golat ned sina polare?

Det händer faktiskt titt som tätt. Det är ganska få som står sig rakryggande genom en lång häktningsperiod och förhör med skicklig utredare. Det är en outtalad strategi att bryta ned en intagen för att få information och alla har en punkt där de ger sig. Det vanligaste är att de erkänner och berättar om sin egen inblandning, och därefter att de av misstag ger bort information som leder till fler gripanden.

Bara ett fåtal nekar sig genom en hel rättsprocess. Det krävs en viss självinsikt och ett oerhört lugn för att klara det, på sätt och vis beundrar jag den styrkan. Sen är det inte alltid bästa utvägen, även om det finns många exempel på misstänkta som blir frikända med denna strategin.

Det är också relativt få som i syfte att rädda sitt eget skinn börjar berätta om kumpaner eller andra brott som inte tas upp i utredning, d v s det du kallar ”att gola”. Kohandel av detta slag brukar ge en viss rabatt på straffet och tipsen vi fått in på detta sätt kan hålla väldigt varierande kvalitet. Synen vi inom kåren hade på de som gick den vägen var dock nedlåtande bakom ryggen på dem och det hände att kollegor läckte ut informationen och pekade ut den som tjallat.

 

Har du någon erfarenhet av att vara civvare?

Om du med ”civvare” menar att jag varit med och infiltrerat brottslig verksamhet så nej, men jag har däremot varit med i insatser där jag i tjänst varit civilklädd och gjort enklare tillslag. Detta i sammanhang där det varit pågående tillställningar av olika slag och vi bedömt att försäljning av narkotika kan förekomma. Jag har då antingen som ensamt civilklädd eller tillsammans med kollega spanat efter misstänkta rörelsemönster och beteenden, det är förövrigt nästan alltid så det går till när någon grips ute på fältet. Ett vanligt trick, om jag får kalla det så, är att vi spanat och fått information när tjänsteklädda kollegor anländer. Det är då vi spanar på folk som skruvar på sig, desperat placerar om narkotika från fickan och lägger dem i kalsongerna eller försöker gömma av sig det de har på sig. Folk blir nervösa när polisen dyker upp, och den med narkotika börjar ofta bete sig på ett visst sätt.

En tumregel vi alltid hade i dessa sammanhang var att prioritera misstänka försäljare och strunta i enskilda missbrukare. Med undantaget att om vi misstänkte en missbrukare i yngre ålder så ryckte vi in där också, inte av elakhet utan det var mer vår övertygelse att de kunde göra skillnad i samhället om vi stoppade ett missbruk i ung ålder. Om det var fel eller rätt kan jag idag inte svara på, men det är så det går till.

Så, om du är på en fest och har grejjer på dig. Börja inte nojja, ha hellre kvar ditt shit i fickan och agera normalt än att försöka dumpa det.

Har du skjutit någon?

Nej, och det är faktiskt väldigt sällsynt att någon skjut eller att ens skott avlossas. Men ytterst vanligt att det viftas med vapen. Även vid tillslag har det hänt att ”båda sidor” viftar med vapen men det slutar nästan alltid utan skottlossning.

Har du något mer du skulle vilja säga till våra läsare?

Ja det skulle vara att ta det lugnt, med allt. När det kommer till kritan är vi alla människor och det finns många inom kåren som genuint vill göra sitt för att samhället ska bli bättre, likaså som det finns rötägg också. Min egna resa var en mognadsprocess och man blir klokare med åren.

Sista frågan.. berätta något roligt som hänt under din tid som snut eller på kåken som plit..

Jag kan berätta om gången jag skulle meddela en som var intagen på häktet, det var en manlig intagen från Vitryssland. Han vart nog intagen lite halvt på misstag och han skulle bli släppt. Det var på tiden då jag hinkade Pepsi och var mitt i min sockerkick och skulle vara rolig, så jag öppnar Cell nummer 36 så hastigt jag kan och frågar: ”Do you speak english?”. Ja, svarade mannen och såg förvånad ut. Jag säger med min grövsta röst att ”You are being deported to Gulag in Siberia”. Därpå smällde jag igen dörren. Litet senare frågade min kollega om jag hade meddelat ryssen i cell nummer 38. ”Cell 38?” Jag hade skämt ut mig.

 

Vi tackar inte snuten för intervjun, men vi är tacksamma för svaren och hoppas att våra pundarpolare har nytta av informationen.

2 Comments

 1. december 2, 2022 at 03:09

  Orsak de Noja

  Lät intressant Kalle Kriminell, men antingen suger du mer än mig på meningsuppbyggnad eller så behöver jag bli mer bäng å få sömn, för fattar inte riktigt

 2. februari 12, 2022 at 20:31

  Kalle Kriminell

  En följdfråga till till denna Polis, som under viss tid agerat våldsamt och planterat falska bevis.

  Det är ovanligt med mutor, .-men hur reagerar en utredare om den nyligen intagna vet var han bor, hans familj och barns namn etc., och håller sig inom ramen att det aldrig blir ett hot, utan att ”Ni vill väl inte jävlas för mycket med mig, men jag har ett hästminne, och gör inte mitt skit-göra själv, flera år efter.. när jag har utmärkt och välplanerat alibi på utandssemester”.

  Och givetvis riktas inte de (fega) hoten mot polisen, utan de som de bryr sig om mer, nära och kära. Hur många inom tull/polis kör ’all in’ och planterar, ljuger, gör sitt bästa etc. för att få en som de fattar kommer hämnas.

  Min egen vetskap om det körs väldigt lugnt, med viss respekt, -att jävlas bara det du MÅSTE inom lagen för ditt jobb, -så kommer jag inte jävlas med Dig/ de dina. Funkar väldigt bra, gör det inte det så har man en steroid-idiot till snut som inte har vett sans eller balans eller ett liv.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *