Avkriminalisering, Basinkomst, Medborgarlön, Piratpartiet, Politik,
Debatt

Tänk om det fanns ett system där man fick gratis lön, droger var lagliga och anonymitet på nätet en självklarhet. Politik brukar i vanliga fall ofta slöseri med tid. Men jag gillar vissa ideér och kanske kommer du också tycka det låter vettigt. Eller åtminstone en bra början..

Basinkomst, vi kan sparka onödiga tjänstemän

Tänk om man fick gratis lön varje månad, utan att göra något. Det är möjligt, det där med gratis lön kallas basinkomst eller basic income, ibland för medborgarlön och provas lite här och var med ganska goda resultat. Det är som att alla socialbidrag, försäkringskassor, bidrag och andra ersättningar du ansöker om och kanske får kan tas bort, då kan också alla som arbetar inom alla dessa institutioner också sparkas och hela administrationen i systemet kan bantas ned. Besparingen används till att ge alla ett månatlig summa pengar, utan krav och ansträngning. Det blir ingen saftig lön, men det är en grund, och man kanske även kan överleva på beloppet om man är väldigt ekonomisk. Den som jobbar får den också, alla över 18 år och upp till 65 ska ha rätt till basinkomsten.

Lite mer att läsa om Basinkomst och hur den frågan drivs av olika organisationer: Basinkomst.nu och Wikipedia och Piratpartiets plan för att införa det här.

Systemet är ruttet

Sossar eller moderater, eller något annat av de större partierna i riksdagen spelar ingen större roll. De är marionetter och i mångt och mycket blir resultatet ganska likvärdigt oavsett vilket parti eller block som som ”vinner”.

I min värld känner jag också att de åsikter jag står finns inte representerade, jag skulle vilja se kungahuset avsatt och kungen hänvisad till kön på arbetsförmedlingen som alla andra sysslolösa, hela systemet behöver byggas om från grunden på andra grundvalar än pengar.

Vården borde vara friskvård och inte sjukvård, med förebyggande insatser. Droger omedelbart legaliseras och saklig och sann information spridas i tidig ålder, för de som hamnar i missbruk eller överdrivet bruk ska hjälp finnas istället för skuld och skam.

Lapplisor, parkeringsautomater, irriterande avgifter som bara skapar irritation och administrativ börda måste bort, kollektiv trafiken borde inte kosta. Och överhuvudtaget kan många onödiga byråkrater och tjänstemän tas bort så de får göra något de tycker är kul. Och lapplisorna skulle också må bättre av en syssla där de känner sig förverkligade istället för förnedrade.

Men PiratPartiet..

Det finns några partier som skiljer sig, och min favorit är PiratPartiet.

Piratpartiets mål, är att inte behöva finnas. Piratpartiet har tre punkter som jag älskar, det är

 • Drogpolitik, en försiktig strävan mot legalisering.
 • Din integritet. Din rätt att vara anonym, inte utsättas för övervakning och bevara ett fritt internet.
 • Basinkomst. Oavsett om du jobbar eller inte ska du ha rätt till en viss summa varje månad. Ersätter andra bidrag som t ex socialbidrag och gör att alla socialsekreterare blir arbetslösa. Bara den är ju guld, tänk att få fira utanför socialkontoret i Tranemo och peka finger och skratta åt Fitt-Britta som hon kallas…Västsveriges mest hatade socialsekreterare.

Du kan bli medlem i Piratpartiet här.

PiratPartiets principprogram är grunden för alla politiska ställningstaganden och beslut.

Piratpartiet vill bygga ett samhälle på deltagande, frihet och demokrati. Vi vill frigöra kunskap och kultur och skydda ditt privatliv.

Du kan läsa hela principprogrammet här .

Piratpartiets drogpolitik

Dagens restriktiva narkotikapolitik är baserad på en evidensfientlig syn på droger, missbrukare och brukare. Piratpartiet vill se en narkotikapolitik där vi hjälper dem som behöver hjälp, och med vissa regleringar låter dem som vill bruka droger göra det, under förutsättning att deras bruk inte skadar andra.

Fokus i en piratpartistisk drogpolitik är – i linje med Piratpartiets syn på människans värde – att hjälpa, minimera lidande, och ge så goda chanser som möjligt till ett rikt och lyckligt liv. Vi vill därför lägga om politiken från förbud till skademinimering. Välfärdssystemet måste ta ansvar för att hjälpa de missbrukare som behöver hjälp att komma ur sitt helvete, istället för att kriminalisera dem och därmed tvinga ned dem djupare ner i både missbruk och den kriminella världen.

Piratpartiet finns i många länder, och har tagit mycket plats i vissa länder. Ett exempel är Tjeckien. De senaste åren har Piratpartiet seglat upp som största utmanare till det styrande partiet ANO, lett av oligarken Andrej Babiš. Efter framgångar i regionvalen beslöt de tjeckiska piraternas medlemmar om att gå i valkoalition med partiet STAN (oberoende lokala politiker) och därmed göra anspråk på att leda regeringen i Tjeckien efter höstens val. Den senaste opinionsundersökningen visar att piraternas ledning över ANO kvarstår.

På Island var det alldeles nyligen val, på Island är Piratpartiet ganska stora sedan några år, för de isländska piraterna blev resultatet i det närmaste identiskt med resultatet vid deras senaste val 2017. De fick 8,6% av rösterna, med starkast stöd i Reykjavik, där partiet ingår i den styrande koalitionen. Det isländska Piratpartiet har nu blivit omvalda i nationella val fyra gånger – 2013, 2016, 2017 och 2021.

Det svenska PiratPartiet har haft bättre dagar än just nu. I Europaparlamentsvalet 2009 fick Piratpartiet 7,13 procent. Och det har varit lokala framgångar från och till, ett tag hade Svenska PiratPartiet 50 000 medlemmar. Men – det går en trend i att lyfta den sorts politik som Piratpartiet driver.

Hjälp Piratpartiet

Rekrytera en till Pirat. Mer info här på Piratpartiets sida och kampanjen Guldpiraten.

 

 

 

 

 

 

3 Comments

 1. februari 28, 2022 at 22:46

  KITTY KANYL

  Har alla glömt?

  SYNDIKALISTERNA

  De har det mest rättvisa eller radikala sättet att behandla de flesta samhällsfrågorna på, samt att de inte stöder politiker som bara skapar favörer åt sig själva. Läs på om de och se vad ni tycker.
  + poäng för SYNDIKALISTERNA är att de står för samma saker som de alltid har gjort, har funnits till i många år , har en klar plan på vad som behöver åtgärdas, och backar inte för allt djävla hackande om anarkister osv. Anarki=oordning, omvälvning. Än sen då alla större reformer i samhället föregås ju av anarki /revolution/ där människor som inte är av samma åsikt sakta men säkert får omvändas att tänka mer på sina medmänniskor. I kommunismen har vi ju ”proletariatets diktatur” men dessa tillstånd är ju av övergående natur.
  Innan du röstar på något parti så GLÖM ALDRIG ATT LÄSA DERAS ”PARTIORDNING” där står ALLT om vad partiet står för. Ett bra ex är ju Sverigedemokraterna som ju har en partiordning som är Nynationalistisk, det hade även Nazismen som är en förkortning av Nationalism=Nazism på deutch. Så se noga var ni trampar !
  Sen är ju frågan också: VARFÖR knarkas det mer o mer. Kanske har med dagens elit tänkande och ökande löneklyftor att göra. Det handlar ju inte om det är tillåtet eller ej , det är inte det viktigaste att prioritera.

 2. januari 2, 2022 at 14:44

  Joel

  Medborgerlig samling är ett liberalt parti som vill avkriminalisera eget bruk av narkotika men även sänka inkomstskatterna. Ett alternativ för de som inte vill bli kommunister bara för att man använder droger på fritiden.

 3. november 16, 2021 at 09:14

  Toppispojken

  En fråga bara. Blir inte det mycket folk som får en slaks extrainkomst utan och behöva det.

  Jag är inte emot piratpartiet (tvärtom röstade på de 2018).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *