ceremonier, Hälsokur, Medicin från djungeln,
Droger, Medicin

Vad är kambo?

Kambo eller sapo som det också heter, kommer från Syd-Amerika där gamla och nya stammar använder sig utav sekret från en specifik träd groda som lever i Amazonas djungel (Phyllomedusa bicolor).
Sekretet från den ljus gröna grodan appliceras på huden efter att små brännhål öppnat upp huden så att giftet från groda sugs upp av kroppen.

Kambo är i sig unikt, den rensar bort vad vi ska kalla parasiter, inte bara i den fysiska kroppen utan även i den icke fysiska.

Ger bättre immunförsvar

Kambo sekretet är en uppbyggnad av tusentals kemiska beståndsdelar, där dem mest fysiskt verksamma sätter kroppens immunsystem i ett hyperaktivt läge. Detta gör att kroppen reagerar som att den blivit drabbad av en kraftig tillfällig influensa med kräkningar och diarré som följd.

Man kan säga att det skulle kunna säga att istället för en ”uppåt” drog där du mår prima under ruset och efterföljt av en hemsk avtändning jobbar kambon åt andra hållet..

Boka Kambo ceremoni – behandling i Sverige

Och vad kostar kambo?

Pris för en kambobehandling ligger på allt från 800 kr och till ett par tusen. Vissa bjuder på mat efterår och har en en pratstund på kanske en timma även så priset sätts väl lite utifrån hur mycket energi man lägger på varje ceremoni och individ. Totalt sett är det ialafall billigt och väl värt över tusenlappen. Jag har lagt in några exempel på var man kan göra kambo i Sverige längst ned i denna artikel! Scrolla ned direkt eller läs dig hela vägen till mål..

 

Renar kroppen och städar upp i organen

Ibland behöver man en omstart, utrensning, bryta mönster och en ordentlig rensning.
Det finns olika sätt för att fullfölja och uppnå detta. Vanligt är väl att använda sig av meditation, någon form av fasta eller diet, andningsövningar och miljöombyte för att börja på ny kula.
Men nya trender kommer och ju mer vi rotar bland våra rötter och naturliga vägar till healing, rening och naturens kunskap dyker ganska absurda och osmakliga alternativ upp för den urbaniserade människan.
I det som människor i urtider funnit sin kraft och läkning i.

Först mår man illa.. sen mår man utmärkt och känner sig stark

Där de fysiska illamåendet kommer direkt och varar under ca 10-30 minuter för att sedan stärka kroppen och sinnet i ett senare skede efter ceremonin.

Den traditionella användningen av kambo härstammar från många olika stammar runt om i Syd-Amerikas Amazonas, vanligt och kanske mest hittar vi den i Brasiliens regnskog. Det är från den Brasilianska stammen kaxinawá som namnet Kambo vi i väst känner den renande ritualen med grodans sekretet som. Och till skillnad från dem många olika namnen som Grodans sekret bär är det säkert att kambo är en del av Amazonas urbefolkning ritualer för healing och en god jakt.

 

Kambo är medicin från grodan

Vi hämtar många goda ting från Amazonas. Att Kambo även växter sig allt mer populär här i västvärlden är nog inte alls konstigt då fler människor öppnar upp sig för alternativa behandlingsmetoder och sätt att läka sig själva.
Kambo sägs kunna omprogrammera immunsystemet på ett sådant sätt att personer med autoimmuna sjukdomar, depressioner och olika beroenden söker sig och väljer grodans sekret framför andra metoder för att detoxa sitt system. Genom att kräkas få upp lagrade trauman, så väl det trauman (sjukdomar) som sitter i den fysiska kroppen som det trauman som sitter i den psykiska kroppen.

Boka en kambocermoni

En kambocermoni är ingen psykedelisk upplevelse. Går du till en kambocermoni ska du inte förvänta dig något visuellt alls, kambon jobbar istället på det kroppsliga planet. Det är olikt alla andra plantmediciner. Den är något speciellt, vissa gör det bara en gång sen har dem fått nog menas andra och mig själv inräknad har ett speciellt band till grodan.
Den är fysisk. Men den är väldigt psykiskt närvarande.
Kroppsligt kan flera olika sympom komma upp. Vanligt är svullet ansikte, speciellt kring läppar och ögon, rodnader, förhöjd kroppstemperatur, svettningar, ökad hjärtfrekvens, ett bultande som känns som att hela kroppen är i ett hjärtslag. Ibland diarré, men alltid kräkningar och då och då lite skört känslostadie.

I väst kombineras ibland kambocermonier ihop med andra aktiviteter, under yoga retreats och soundheling cirklar, det är också vanligt att man är flera deltagare under en kambo session. Upp till 6 stycken är nog inte helt ovanligt, under dessa ceremonier är musik ett viktigt inslag så som klangskålar, den shamanskt trumman, gong, mantran osv. Där också fasilitorn använder sig av kristallarbete.
Det finns lika många olika sätt att göra kambo som det finns fasilatiorer. Och alla har sitt egna sätt där en själv som söker efter en behandling får hitta vad det är den eftersöker.

Hur ges kambo

Kambo kan ges i små prickar, huden bräns med en pinne där torkat kambo sekret rullas ihop till små bollar för att sedan appliceras i brännhålen på huden.. det kan ta upp till några minuter innan kroppen börjar reagerar och när den väl reagerar kan man likna det en allergisk reaktion då grodgiftet triggar en kraftig reaktion på immunsystemet. För dem flesta personerna varar de ”jobbiga” effekterna mellan 5-40 minuter. Men ibland kan även eftereffekter komma och hålla i sig i flera timmar efteråt då man kan känna sig trött, ha fortsatt diarré under dagen, huvudvärk och dåsighet.
Varar det kraftiga symtomen så som kräkningar är det viktigt att en tas till sjukhus för behandling för att stoppa den allergiska reaktionen. Annars riskerar man att bli uttorkad och kroppen behöver tillsättas med elektrolyter.

En vanlig dos med prickar som man blir tilldelad är mellan 3-6 prickar men det beror helt på vad facilitatorn känner in på just dig, kanske ska du ha fler eller kanske färre prickar. Det beror också på storleken på sekretbollarna och dina unika behov. Det är rekommenderat att fast innan en ceremoni. Helst 12 timmar men ibland upp till 24 timmar innan en behandling. Intag av vatten är oerhört viktigt såväl innan behandlingen som under. Under själva behandlingen kan du räkna med att du ska få i dig minst 2 liter vatten. Bara själva vattendrickandet kan ses som en stor utmaning. Och även där ska man vara försiktig då man kan av att dricka för mycket vatten drabbas av vattenförgiftning, det händer man man gör för stort upptag av vatten under kort tid och elektrolytbalansen rubbas. Det beror på att njurarna inte kan ta om hand om den mängd vatten som kommer in på samma gång. Detta är inte särskilt vanligt men risken finns och är bra att vara medveten om.

Vill du testa kambo?

Är du nyfiken och känner dig påläst, kanske blivit rekommenderad en kombobehandling är det klokt att söka upp en person som jobbat länge med grodan, alternativt söka upp någon som har gått en utbildning och lärt sig av en mycket erfaren att kunna ge andra personer behandlingen.
Kambo är inget man ger sig an ensam!
Kambo ska appliceras av någon som kan känna in, känner dess effekter, någon som kan hålla spacet, ser hur mycket du klarar av och vägleder dig igenom ceremonin och de extremt kroppsliga reaktionerna som du kan möta men som också även kan vara psykiska.

Det är viktigt att vara i ett bra tillstånd innan en behandling och om man äter mediciner normalt sätt, ska man först se till att inte blanda några mediciner med kambo, detta kan innebära ökad risk för farliga sidoeffekter.

Dosering

Man kan säga så här att ju högre dos desto större är chansen för oönskade sidoeffekter. Bara för att du tar en högre dos kambo kommer det inte öppna upp för nya världar eller förändra medvetandet eller ta dig till andra dimensioner.

Det är inte som med andra psykedilika, som LSD, svamp (psilocybin) eller ayahuasca som arbetar i hjärnan, som får dig vara i en annan alternativ medvetenhet.

Kambo verkar främst i kroppen, sätter immunsystemet på full-on! Vissa säger till och med att det är som en vaccinering då man boostar immunförsvaret och ger återhämtning, spänst och elastisitet.

 

Så det handlar inte om hur många prickar du får dig tilldelade, mer vilken intention du har med ceremonin, och det säger jag för det är ganska vanligt att killar tälar sinsemmellan i hur många prickar man pallar.

Du kan ändå få en så kallad fantastisk upplevelse under kambon, där inga obehag känns för svåra och med en full rensning och rening i slutet.
Där är vägen framåt, att sitta i stillhet, i meditation och vara så stilla det går. Släppa taget om kontrollen och allt motstånd och istället acceptera grodan.
Känna hur hon jobbar i din kropp, i det stora och i det subtila. Varje essens av grodan.
Är du där närvarande och går djupt in i dig själv så tyst och stilla så kommer hon… hon kommer tyst tyst, väldigt tyst. Så någon gång när du är där med henne kommer hon börja sjunga.. men hon viskar.

 

Läs om Kambo på engelska Wikipedia

Mera fakta på Psycom.net här

Och vår polare Carolina Gynnings artikel i Expressen för ett tag sedan när hon tog kambo och kände sig påmnyttfödd, läs storyn här .

 

Här kan du boka en kambo behandling i Sverige

Kommer försöka fylla på med fler här framöver.

Så, vi har ute i Uddebo kan nästan samtliga rekommendera kambo. Illamåendet är inte så hejdlöst fartligt och det går över fort, och sen är man stark länge. Väl vart att göra lite då och då, kanske var tredje år är lagom. Prova kambo!

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *