Posts Tagged Naturens droger

Äta och tillaga röd flugsvamp, Amanita Muscaria

Äta och tillaga röd flugsvamp, Amanita Muscaria

Visste du att man kan äta och droga sig på vanlig svensk flugsvamp? Du har säkert hört en och annan skröna kanske om att vikingar drack avkok på dem innan de gick sin berserkar-gång mot fienden eller möjligen att tomten har sitt röd-vita ursprung från flugsvampens färg.

Som barn lärde sig många av oss att flugsvamp är super giftigt. Det stämmer inte! Du kan äta flugsvamp rå och rakt upp och ner utan att ens vara i närheten av livshotande skador – men det rekommenderas inte. Du kommer få ont i magen, det kommer krampa och vara obehagligt, så låt bli. Vissa folkslag i Sibirien matade sina tamdjur med flugsvamp, t ex kossor, som hantera alla ämnen i flugsvampen och de kissar faktiskt ut de psykoaktiva ämnena, sedan kunde de samla upp urinet och dricka av det och ta upp de aktiva ämnena. Det finns historier om att shamanen i byn åt flugsvampen och accepterade illamåendet och sedan urinerade i buteljer som byborna kunde dricka av. Även kisset från människa efter att man ätit flugsvamp får halter av det psykoaktiva ämnet.

Mer normala sätt att äta Flugsvamp…

Om flugsvampen tillagas, så omvandlas ämnet som gör att man får ont i magen, och den psykoaktiva substansen förstörs inte om man håller sig till under 80 grader (i ugnen). Lägg dina färska röda flugsvampar, Amanita Muscaria på en plåt, sätt ugnen på någonstans mellan 60 och 80 grader. Du kan låta ugnen vara lite lätt öppen. Låt dem ligga några timmar eller över natten. När de torkat så kan du med fördel mala dem till pulver och blanda så att din ”batch” håller samma styrka.. en flugsvamp kan ha högre koncentration än en annan, det är det.. (dosering nedan).

Vid tillagning på detta sätt bildas också en vätska som rinner av från flugsvampen på ugnsplåten, jag vet att flera har just denna vätskan som favorit, de samlade upp den med matsked och drack upp direkt. Ska enligt dem ge bästa ruset (har inte provat själv).

Flera andra vänner torkar flugsvampen i vardagsrummet, vissa hänger dem på snöre och låter dem dingla i flera dagar tills de torkat, andra har lagt dem i närheten av en öppen spis och låtit dem torka. Alltså utan att flugsvampen når de där 60 graderna, men ingen av dem har fått ont i magen vid förtäring så det verkar som att detta sätt också går bra.

OBS, notera att det INTE går att under några omständigheter äta VIT flugsvamp. Den är extremt giftig och hur den än tillagas så fortsätter den vara dödligt giftig vid förtäring. Du kommer inte förväxla sorterna dock, de ser helt olika ut. Vill bara påpeka detta så ingen tror att alla flugsvampar kan ätas.

Det är alltså röda vi snackar om, och färgen kan ibland dra åt både det gula hållet och bruna hållet. Det är ok! Bilder nedan..

Visst är det fantastiskt, man kan plocka lagligt knark i svenska skogarna. Flugsvamparna ploppar snart upp. De som älskar dessa svampar säger att de man plockar tidigt på hösten eller sensommaren är mer psykedeliska, medan de senare blir mer kroppsliga i ruset. Till skillnad från andra psykedeliska droger är flugsvamp nice att gå och lägga sig och sova på, vissa tar även flugsvamp för att få fina drömupplevelser under sömnen.

Hur är trippen, ruset på flugsvamp (Amanita Muscaria)

Det är inte alls som när du tar magiska svampar som innehållet psilocybin. På Amanita Muscaria får man en mer visionär upplevelse. Min egna erfarenhet var att jag kände mig glad, och tänkte under den lätta trippen att jag fan känner mig som tomten! Ska tillägga att jag själv inte gått på några HÖGA doser än och har bara provat ett fåtal gånger hittills.

Luffarns doseringstips, med ugns-torkad Flugsvamp

Börja med 1 gram torkad. Är du modigare ta upp till max 2,5 gram. Om du absolut inte kände något alls, vänta till nästa dag eller nästa gång och dubbla dosen. Kände du inget då heller så dubbla igen, börjar du komma upp i över 25 gram utan att känna ett skit så är det något som är fel. Plocka nya, tillaga lite försiktigare, byt tillagningsmetod.

 

 

Ett gulligt par här hade för vana att strö på torkad flugsvamp på sin morgonsmörgås (typ varje morgon) för att få dagen lite roligare.

Plankan berättar om tripp och effekt (min granne)

Den upplevelse du kommer att ha kommer att bero på olika faktorer, inklusive doseringen, förberedelsen, IBO:MUS-förhållandet och även din egen kroppskemi och kroppsvikt.

Hur länge varar ruset?

Effekterna brukar vanligtvis börja någonstans mellan 15 och 120 minuter efter intag (även om det kan ta upp till 3 timmar), och de primära effekterna kan vara i 3 till 8 timmar eller till och med flera timmar längre vid stora doser.

Ruset enligt Plankan

Man kan bli lite lätt trött, få en berusad känsla, enstaka gånger lite lätt illamående-känsla kan komma, smärtlindring är vanligt, liksom dämpar känslan om man har ont någonstans, kropps-.eufori, delirium, repetitiva tankar och handlingar, klarhet i tanken men minskad förmåga att uttrycka sig verbalt, eller lite svårt att gå och  röra sig ordentligt, muskelsammandragningar, ökad energi åtföljd av behovet av att röra sig, en varm/mysig känsla, en känsla av välbefinnande, sedering, en djup och långvarig sömn, ökad förmåga att drömma klart, dissociation/ en känsla av att vara utanför kroppen, ökad salivproduktion och svettning, föremål som verkar större eller mindre än de är, vissa färger som verkar djupare och förmågan att ha en introspektiv eller andlig upplevelse genom meditation.

Endel kan utveckla tolerans vid frekvent användning, medan andra rapporterar omvänd toleranseffekter. Det är också viktigt att nämna att när man tar en större mängd än man är van vid bör någon vara närvarande för att övervaka upplevelsen och se till att du är säker.

Effekter vid låg dos kan inkludera mild till måttlig avslappnande eufori och varma kroppskänslor, ökad förmåga att meditera samt lätta muskelspasmer och en något energisk känsla, snart följt av en känsla av frid och sömnighet. Sömnen kan vara förnyande med intensiva, livliga drömmar som är svåra att minnas i detalj när man vaknar. Det kan också väsentligt minska antalet gånger man vaknar under sömnen.

Effekter vid måttlig dos kan inkludera en klartänkt berusad känsla tillsammans med tyngre muskelspasmer och tankelooper. Ökad trötthet när man vaknar, möjlighet att sova igenom en väckarklocka och om man väcks upp kan man känna sig vilsen.

Effekter vid hög dos kan komma snabbare och kan inkludera fler visuella element i upplevelsen. Föremål med rörliga kanter som rör sig i en ryckig virvel (till skillnad från psilocin som kan ge långsammare, cykliska och avslappnande.

Jag är själv inte super expert på Amanita Muscaria, för dig som vill komma igång och vill ha riktigt ordentlig fakta finns en stor länksamling längst ned i inlägget!

 

Flugsvamp – Amanita Muscaria fakta

Amanita av släktet anses vara både giftiga och psykoaktiva. De innehåller isoxazol-derivat alkaloiderna ibotensyra (IBO) och muscimol (MUS). Muscimol är en GABA-receptoragonist, medan ibotensyra är en glutamat-receptoragonist som även kan fungera som en prodrog för muscimol. I kontrast till psilocin är ibotensyra en tryptamin-alkaloid och serotonin-receptoragonist. Till skillnad från svampar som innehåller psilocin och kan hittas i ett dussintal släkten (där ingen av dem är Amanita), är muscimol-innehållande svampar hittills endast kända att finnas inom sektionen Amanita av släktet Amanita. (De kända arterna i denna sektion kan ses här – http://www.amanitaceae.org/?section%20Amanita – men observera att inte alla arter i denna sektion är psykoaktiva och vissa kan till och med innehålla medicinskt betydande mängder amatoxiner).

Det finns faktiskt också vissa Amanita-arter som innehåller bufotenin (som i grodan man kan slicka på för att bli bäng du vet…). En helt fantastisk svamp, att den klassats som giftig känns ibland som rena konspirationen.

 

Tatuerings-inspiration

Visa att du älskar Flugsvamp genom att tatuera in en Amanita Muscaria på armen som flera av oss här ute i Uddebo har gjort..

Några exempel

 

 

Lär dig mer om att äta och tillaga och berusa sig på flugsvampen Amanita Muscaria

Nedan en jäkligt gedigen länklista på guider, recept och tripprapporter och grupper…

 • Nybörjarguiden: http://amanitaguide.com
 • Facebook grupp där folk hjälper varandra med tips och metoder: https://www.facebook.com/groups/566842071342652/about
 • Basic water extraction: https://www.facebook.com/groups/amanitascienceandmagic/posts/840207807339409/
 • ”Amanita tea”: https://www.facebook.com/groups/amanitascienceandmagic/posts/754727702554087/
 • Decarboxylation via drying: https://www.facebook.com/groups/amanitascienceandmagic/posts/734735834553274/
 • Rapid decarboxylation via low-pH simmer: https://www.facebook.com/groups/amanitascienceandmagic/posts/661563368537188/
 • Rapid decarboxylation via low-pH simmer (additional post): https://www.facebook.com/groups/amanitascienceandmagic/posts/665728591453999/
 • Tincture: [see comment underneath post]
 • Polymer: https://www.facebook.com/groups/amanitascienceandmagic/posts/662040635156128/
 • Topical cream: https://www.facebook.com/groups/amanitascienceandmagic/posts/694644201895771/
 • Stipes have about half the alkaloid content of caps: https://www.facebook.com/groups/amanitascienceandmagic/posts/840985593928297/
 • Possible negative effects from isoxazole Amanita species: https://www.facebook.com/groups/amanitascienceandmagic/posts/661571308536394/
 • Email list: https://mailchi.mp/fefbe85d4c39/amanita-guide
 • Discord server: https://discord.gg/fqSdrdCe26
 • Backup Facebook group (please join!): https://www.facebook.com/groups/565454731698466
 • subreddit: https://www.reddit.com/r/AmanitaMuscaria/
 • Location guide (by continent, with links): https://www.shroomery.org/forums/showflat.php?Cat=0&Number=27636507
 • Tincture: https://www.shroomery.org/forums/showflat.php/Number/25702199
 • Resin recipe 1: https://www.reddit.com/r/druggardening/comments/d44f11/comment/f07nudh/
 • Resin recipe 2: https://www.reddit.com/r/druggardening/comments/ii5451/comment/g34hwbo/
 • helpful tips for processing: https://www.facebook.com/groups/amanitascienceandmagic/permalink/933765337983655/
 • drying guide: https://www.facebook.com/groups/amanitascienceandmagic/permalink/941892450504277/

 

Video – plockinstruktion (engelska)

Här en bra film som visar upp flugsvampen i olika stadier, unga och gamla. Han berättar lite försiktigt att de inte är så giftiga som det sägs, men han väljer sina ord noga… egentligen inte heller någon större risk att man i svenska skogarna förväxlar flugsvampen men ändå sevärd.

 

Lycka till med Amanita Muscaria.  

Kratom

Kratom

Kratom är en superintressant substans, eller egentligen ett träd. Trädens blad är det som används, och det är lika mycket en medicin som en drog.. fast så är det med alla droger om du frågar mig! Främst växer kratom i Asien och den odlas också i några av länderna, Laos och Vietnam.

Det är alltid fantastiskt när man kan använda växtdelar direkt, utan modifiering och process och droga sig på. Inte det att jag har brukat tacka nej till en lina ladd, men att tugga råa coca-blad är en mer naturlig upplevelse.

I likhet med hur man i årtusenden i Sydamerika har tuggat coca-blad, och gör ännu så har man i många delar av Asien tuggat på Kratom-bladen. Och det har aldrig varit något problem, tvärtom.

Kratom innehåller mitragynine. Mitragynine fungerar ungefär som opiater, morfin och kodein är två exempel.

Kratom fungerar utmärkt om man har abstinens eller avtändning från opiater, t o m den mest inbitna horsepundaren kan göra dagen lite lättare med kratom.

Under 2010 spreds väldigt mycket orättvis kritik och skit om Kratom, det såldes en drog kallad för Krypton där. Här hade man blandat i substansen O-desmetyltramadol, som är samma ämne som man har i piller som går under namnet Tramadol och det bevisades senare att det var denna blandning som hade gjort drogen farlig – inte Kratom som är helt ofarligt i måttliga doser. Men Kratom svartmålades ändå och man kan faktiskt läsa lite om detta på Wikipedia här.

Är Kratom lagligt?

Ja, här kommer ju det riktigt roliga! Det är fortfarande lagligt i Sverige!

Det finns ett litet men, för det gäller kratom-pulver. D v s den rena naturliga produkten (krossade, hela eller malda blad). Däremot är det olagligt att framställe ämnet mitragynin, det är också olagligt att dela upp pulver i doser och att äta det.

Med andra ord, och särskilt eftersom det inte heller syns i urinprov är det praktiskt taget omöjligt att torska. T o m om snuten står bredvid dig när du tar en dos så blir det svårt att bevisa att det var kratom du petade i dig.

Kratom syns inte i urinprov

Detta kan ju vara extra goda nyheter för den som behöver lämna pisseprov med jämna och ojämna mellanrum.

Hur doserar man kratom?

Det kan variera väldigt mycket i styrka beroende på odling och strain. Har du fått tag i färskare kraton så är styrkan högre än i blad som stått länge.

 • Låg dos: 2-4 gram
 • Måttlig dos: 3 – 5 gram
 • Stark dos: 5 – och uppåt
 • För färska blad kan det räcka med att tugga på ett mindre blad, eller dela på ett stort och smaska på.

Har du fått tag i svaga blad kan det behövas 10 gram eller mer. Som alltid när man provar nya knarksorter så gäller det att vara försiktig, prova låg dos och öka successivt. Ta in det försäljaren ger dig som råd också, de flesta knarklangare, och särskilt de som gillar att hålla sig till naturnära substanser är ärliga och hjälpsamma, kanske överdriven strykan på sina grejjer en aning men i regel brukar de ge bra doseringsanvisiningar.

Kratom tillreds genom att koka te på det, många gillar blanda med juicer. Apelsinjuice ska ta bort den lite bittra smaken och göra intagandet lite behagligare. Jag gillar te!

Hur blir man på kratom?

Ja man blir faktiskt lite skön, en viss eufori infinner sig också. Vi ska börja använda detta lite mer här i byn. Trevligt om vi kan bidra till att skapa en trend till mer narturnära knarksorter i samhället, och lämna de där syntetiska alternativen lite.

Kratom är ett tropiskt inhemskt träd i Papua Nya Guinea, Indonesien, Malaysia och Thailand, där bladet används för medicinska ändamål eftersom det har morfinliknande effekter. De flesta av dess hälsofördelar härrör från de unika näringsämnena och kemiska föreningarna som finns i växtbladen, som innehåller en mängd olika alkaloider och andra organiska material som är bra för många av människokroppens organ.

Det har använts för att behandla sjukdomar som kronisk smärta, diarré, sömnlöshet, diabetes och har varit till hjälp vid hantering av missbruksåterhämtning, minskad ångest och depression, ökad energi och uthållighetsnivå, bekämpning av trötthet och flera andra tillstånd. Kratom är också känt för att ha anti-malaria och anti-leukemiska egenskaper eftersom det innehåller mycket antioxidanter och vitaminer.

Om allt detta och mer kan man läsa i boken:
”Kratom: The complete guide on everything you need to know about kratom and its amazing health benefits, kratom for pain relief, anxiety, stress, depression as well as other health benefits of kratom” 
Länk till boken på amazon.