Posts Tagged borås

Bli nykter

Bli nykter

Ska en bli nykter? De senaste 15 åren har ja vart nykter två gånger den ena va när jag satt i fyllecell och den andra när jag och Spiken fick slut på bensin när vi var ute med motorbåt på Tranemo-sjön och fiskade.

Första gången jag var nykter

Ja det var en torsdagsnatt 2012, jag minns det som igår, vi hade baxat en båt och skulle fiska i gryningen jag och Spiken (på bild nedan till höger, till vänster vackra Tranemosjön) .

Vi hade kommit ut mitt på sjön, och motorn stannar. Vi trodde först den gått sönder men förstod ganska snart att det handlade om soppatorsk. Det fanns ingen extra-dunk i båten. Så där sitter vi, ser oss om ifall det finns åror men inte det heller. Hur ska vi komma iland? Enda sättet var att paddla med händerna, rak handflata och vaska fram och tillbaka. En resa som skulle visa sig ta hela natten, morgonen och in på eftermiddagen. Som tur hade jag en flaska renat, eller om det var en Explorer, när spikens geniala idé med att det går nog att starta motorn på alkohol och tyckte vi skulle hälla i flaskan i tanken.

Jag tyckte de var en riktigt jävla dålig idé vadå ska vi sitta här nyktra i båten men han fick som han ville.  Men inte fan gick det att starta motorn för det… så där satt vi och försökte komma mot land genom att vaska i vattnet med händerna för utan åror fick vi ro. Efter ett tag tänkte jag att undra om jag inte har ett sugrör i väskan jag hade med mig, brukade ju ha det för att kunna klippa till snort-rör när det vankades tjack. Jag grävde runt och hittade faktiskt ett sugrör!

Försökte såklart genast peta ner det i tanken och komma åt spriten så jag kunde suga upp åtminstone en klunk brännvin ur tanken men det var helt hopplöst.

Hopplöst nykter börjar man ju leta runt efter lösningar och det fanns en rejäl verktygslåda i båten, och i den en fanns en borrmaskin. Spiken som också tyckte det var påfrestande att paddla med händerna för att komma i land tyckte att vi tar och borrar hål i tanken så får vi ut spriten så vi kan dricka lite åtminstone. En färdknäpp liksom. Sagt och gjort så satte han igång och borra, men Spiken är inte känd för att vara smart. Han är lite som hämtad ut filmen sällskapsresan…

Han borrar hål i tanken och spriten börjar sippra ut i sjön. Då försöker han i panik ta loss tanken så att allt brännvinet inte rinner ut i vattnet, men det var ju inte bara att hala loss tanken liksom, den satt ju med skruv o mutter.. så där ser vi spriten, de gudabenådade dropparna, rinna ut.

Precis bakom Spiken stod förresten flaskan, han kunde ju tagit den och hållit vid hålet och fångat upp strålen med sprit.. men det tänkte han inte på.

Andra gången jag var nykter

En enda gång har jag suttit i fyllecell i hela mitt liv, är dagen då jag var nykter för andra gången på c:a 12 år.

Jag var Borås och hade inte hunnit börja kröka än fast att timmen var långt in på förmiddagen. Detta var några år sedan, jag tror det var på Stora Brogatan jag gick när jag ser en parkerad snutbil med ett par snutar som sitter och tuggar på varsin bulle. Hade det vart USA hade de haft varsin donut i handen. Jag skrockar för mig själv och skulle nog bara muttra men jag blev mera högljudd än jag hade räknat när jag utbrast ordet ”snutajävel”.

Jag hade missat att de hade bilrutan öppen och de hörde mig och vart väl sura, jag hinner gå runt hörnet så kommer en av dem ifatt mig och säger att jag är full, jag ska i fyllecell och nyktra till. Jag som inte ens hade hunnit börjat kröka! Så där såg jag att så går de när man är nykter hela förmiddan, då åker en i fyllecellen.

Ingen ide att upprepa den tabben, lärde mig läxa och tog alltid en sup i god tid innan frukost.

Hur blir man nykter?

Det där med folk som försöker bli nyktra kan jag mycket om, själv har jag aldrig velat vara nykter så har observerat alla andra som kämpat och försökt att bli nyktra. Inte bara några, eller tiotals utan tror det handlar om hundratals vänner mer eller mindre bekanta som mer eller mindre självmant trott att de vill sluta med alkohol eller droger, de har gått program och de har suttit på behandlingshem. Ingen av dem har varit lycklig på riktigt under tiden, men försökt har de. Jag har sett de som bytt ut sitt beroende mot ett annat, som att börja med en idrott och frenetiskt hålla på med det. Tillräckligt upptagna med att utöva sin idrott för att inte hinna tänka på flaskan, och stolt har de låtsas vara glada över att de hållit sig nyktra.. men suget har smugit sig på dem med jämna mellanrum. Jag har sett par där båda varit alkoholister som skaffat barn tillsammans i hopp om att det ska hjälpa dem hålla sig nyktra.

Tydligt tecken på när någon sluta dricka utan att de varit redo för det, är när de har svårt för att andra dricker. Ibland även börjar de tycka illa de som dricker. Det är sig själva de ser, och bilden av sig själva som de försöker stöta bort. Erbjud dem en sup så börjar de nästan bråka, men någon vecka senare när de får återfall kan de knacka på dörren mitt i natten och fråga om man har en dunk hembränt till övers.

12 stegs program och AA-möten och allt annat jävla trams där de berömmer varandra för antal dagar de vart nyktra. Grattis..  2 veckor nykter. Grattis 15 månader nykter. Grattis 10 år nykter. Återfall och börja om på 0 – känna att de är dåliga. Har sett det så många gånger. Och att vara så upptagna med att hålla sig nyktra så att nykterheten blir ett beroende som är värre än fyllan och de hinner inte leva emellan. Då är det bättre att leva lycklig med flaskan.

När man är klar med flaskan

Gemensamt för alla som jag sett lyckas bli av med ett beroende, oavsett om det handlat om alkohol substanser, spel eller andra missbruk har varit att de känt att de inte behöver det längre. Det är när de genuint känner sig klara med vad de än använt för att de inte orkat med sig själva hela tiden, när de sår de haft har läkt eller när behovet av förströelse inte lägre finns kvar. Det är då du kan ha en flaska sprit hemma och du tänker inte på att den är där, den ropar inte på dig och du behöver inte lägga någon energi på att tvinga bort tankar om att ta en sup.

Så för min del kände jag att jag börjar bli klar med supandet, jag tog ett par bira i fredags och det kanske händer att jag dricker igen och det gör inget, jag utropar ingen tävling med att vara nykter.

Jag älskar ju knark

Ja droger är livet, guds gåva till mänskligheten. Men det finns så många sorter! Tråkigt att det inte finns bra keta på marknaden, och tycker jag får mest huvudvärk av kokset numera också. Av E och MDMA blir jag nuförtiden mer trött och skevheten infinner sig fort. Dels är det känt att det är annan kvalitet på grejjerna nu, processen de använder för MDMA är inte som på 80-talet och laddet blandas med allsköns konstiga substanser i girigheten namn. Så just nu, är jag lite trött på traditionella knarksorter också, typiskt att jag lovade röka crack med grannen när han får lön om en dryg vecka. Men får väl se om Spiken eller Plankan kan ta min plats om lusten inte kommit tillbaka tills dess. Annars finns det väl andra frivilliga kandidater här i Uddebo.

Naturliga knarksorter

Men, jag ska ge alternativa drogsorter en sann chans. Jag har beställt hem Ephedra, som innehåller ämnen väldigt nära amfetamin fast naturligt. Ephedra är en gräsliknande växt, och kanske mest känd för den växt som gav upphov till Ephedrinet som var ett populärt bantningsmedel för något år sedan. Växten används även för att brygga mormon-te.

Jag och Boffar-Lasse har vart ute i skogen och plockat på oss flugsvamp som vi låtit torka i ugnen på 70 grader över en natt och sparat, ska se när vi får tillfälle att prova. Blev två burkar och vi använde bara hattarna som ska ha mest innehåll av ämnet man blir bäng på..

Svamp över lag är ju en helt fantastisk naturlig drog som man kan lära sig mycket av. Mer om svamp kan du läs här.

Ska röka lite mer gräs även tänkte jag.

Sedan finns det hur mycket outforskat som helst, häxblandningarna som det talas om med Spik klubba brukar ge otäcka trippar, Belladonna som är så svår-doserad så skillnaden mellan härlig tripp och döden är hårfin, inget jag vågar prova eller är redo för än, men kanske en vacker dag! Börjar man läsa på om detta så finner man hur mycket som helst. Så tills det finns bra keta eller suget på annat knark kommer tillbaka ska jag lära mig mer här.

För saken är ju den att jag älskar att droga mig. Jag gör det oftast för att jag tycker det är så hejdlöst kul, jag gör det också ibland för att situationen känns bättre. I vissa enstaka fall även för att jag tröttnar på mig själv. Och det har jag förstått, att alla droger är fantastiska, det är inte drogerna som skapar beroende, det gör vi själva. Lika lite som att sex är fel, bara för att det finns sexmissbrukare. Eller förbjuda spel, bara för att det finns spelmissbrukare. Eller socker, sockertorskar finns det gott om.

Stjäla cyklar till det fina vädret

Stjäla cyklar till det fina vädret

Nu är våren här och snart ska vi ut på våran årliga cykeltjuvar-race. När solen börjar titta fram i april/maj så är det tradition att stjäla cyklar och vi har gjort det till ett race utan dess like, en tävling i vem som kan stjäla mest cyklar under 24 timmar!

Utanför Chalmers och andra universitet snor vi cyklar…

Vi delar upp oss i lag två och två och skaffar varsin bil. Jag brukar hyra en lite mer anständig och med bra plats i skuffen, dels känns det gott att ha en gröner bil så en inte blir stoppad för att bilen är anmäld stulen och sen behöver man ju inte begränsa sig till att ta den första bästa bil man hittar. Det har ju hänt att något lag ibland kör racet med stulen bil för att de inte haft körkort/VISA-kort som ofta biluthyrarna kräver att en visar. Eller att de inte haft pengar för tillfället… hur som helst, mitt lag ska hyra en bil i Borås imorgon!

Traditionellt går tävlingen av stapeln i Ulricehamn där idén föddes för många år seden av nårra Ulricehamnare, men det är sällan vi stjäl cyklarna där – mina favoritplatser har genom åren varit t ex Chalmers i Göteborg där studenterna ställer många fina cyklar eller utanför Högskolan i Borås. Där har man med sig en rejäler bultsax och knipsar fort av lås och hivar in i bilen. Utmed och i mindre byar är det vanligt att man på väg till cykelstashen hittar fina olåsta cyklar.

Under 24 timmar från start så ska man stjäla så många cyklar som man bara kan och lämna av på ett gömställe, sedan samlas vi och räknar ihop hur många cyklar varje lag har. För att en cykel ska räknas med så den ha ett nypris på över 7 000 kr. Annars kan man ju ta vilken skit som helst…

Det lag som vinner med flest cyklar får ta två valfria cyklar från varje lag. Sen är det bara att välja ut en cykel åt sig själv om man vill ha en att cykla på, resten kränger varje lag iväg på vilket sätt de vill. Jag brukar sitta och ringa på köpes-annonser i tidningar som ”Köp & Sälj” eller kolla på Blocket.se och på så sätt få ett bra pris, andra lag kan sälja iväg sina fort till någon som köper upp dem och vet att det är stöldgods.

Åkte fast på bar gärning

Ett år var det förjävla roligt, då hade vi kört i några timmar och var på väg till vår cykelgömma som då var i Ulricehamn, precis nedanför utfarten från R40 mot Ulricehamn hade ett motståndarlag blivit stoppade med två cyklar i skuffen. Vi åker förbi och inser vad som hänt men kan inte låta bli (trots att vi också har stulna cyklar där bak) att tuta och vinka och skratta åt polarna. Snuten reagerar och tittar men bryr sig inte mer, de är upptagna med att lyssna på polarnas försök till historier om hur de ”lånat” cyklarna. Vi vet såklart om att det är inga större straff man riskerar för häleri av cyklar så vi tyckte man kunde kosta på sig ett skratt åt dem (Ja, är man talför så är det vad man torskar för.) De fick långt senare en månad var på kåken för brottet.

Otrogen med en neger?

Är det värre att vara otrogen med en ”neger” ? Ja tydligen, om man ska tro resultatet av undersökningen som gjordes av elever på Högskolan i Borås.

Syfte

Ta reda på om det känns värre för en partner/make/maka om dess respektive varit otrogen med en person av annan etnicitet jamfört med samma etnicitet som en själv.

Tillvägagångssätt

Vi har valt att dela upp gruppen i två, grupp A och grupp B. Eftersom frågorna kan påverka resultatet av hur man känner för nästa fråga valde vi att göra så. Frågorna har varit snarlika för båda grupperna, men omformulerade och omordnade. Totalt har 490 personer svarat av de tillfrågade. Vi var fem personer som under en veckas tid intervjuade slumpvis tillfrågade personer som passerade torget i Borås.

Grupp A

På frågan om ”Hur illa skulle du ta vid dig om din partner varit otrogen?” Svarade Majoriteten 3 och 4, för kvinnogruppen svarade aningen fler 4. Genomsnitt 3,34.

Skalan var

  1. Inte alls
  2. Lite
  3. Upprörd.
  4. Arg/ledsen
  5. Rasande

På frågan om ”Skulle det kännas sämre eller bättre om den din partner varit otrogen med var av afrikanskt ursprung” svarade 78% ”sämre”. Av männen i gruppen svarade hela 89% ”sämre”.

Grupp B

Andra halvan av gruppen fick svara på bl a frågan ”Hur skulle det kännas om du fick reda på att din partner varit otrogen mot dig med en person av afrikansk härkomst” som förstafråga, skalan var densamma som för grupp A. Av männen i grupp B svarade den stora majoriteten 5. Kvinnorna låg på mellan 4 och 5.

Slutsats

Det är betydligt värre om din partner är otrogen mot dig med en person med mörk hudfärg. Män blir mer förbannade om partnern varit otrogen med en person av afrikanskt ursprung än kvinnor blir.

Detta är undersökningen i korthet, gjord av en grupp elever på tredje året på Högskolan i Borås.

Niklas Hansson, 28, Borås, fastnade med foten.

Niklas från Borås fastnade men foten i soffan, vi va över i Borås i torsdags och skulle dra ett par bärs på Lilla Krogen, men förfestade hos lill-Nicke på Kapplandsgatan i Borås. När vi druckit ett par bärs o rökt ett par fetingar hade lill-Nicke däckat så vi tänkte driva lite med honom. Vi tog fram Plankans silvertejp (som han alltid har med sig) och tejpade fast fanskapet i liggande position på soffan och snurrade några varv runt hela soffan också.

Sydsvenskan skriver att någon trampade igenom riktigt så var det inte. Efter att vi tejpat ihop honom började vi placera möbler och stolar ovanpå honom, efter ett tag gick ett bordsben igenom soffan och en fjärder small upp. Det var den CP-Nicke (som vi kallar honom) fastnade i. Inte som tidningarna skriver alltså. HD och SvD.

Plankan fotade honom med sin mobil. Ska försöka få över bilderna sen och lägga upp dem här! Håll utkik! 😀