Posts Tagged Amanita muscaria

Äta och tillaga röd flugsvamp, Amanita Muscaria

Äta och tillaga röd flugsvamp, Amanita Muscaria

Visste du att man kan äta och droga sig på vanlig svensk flugsvamp? Du har säkert hört en och annan skröna kanske om att vikingar drack avkok på dem innan de gick sin berserkar-gång mot fienden eller möjligen att tomten har sitt röd-vita ursprung från flugsvampens färg.

Som barn lärde sig många av oss att flugsvamp är super giftigt. Det stämmer inte! Du kan äta flugsvamp rå och rakt upp och ner utan att ens vara i närheten av livshotande skador – men det rekommenderas inte. Du kommer få ont i magen, det kommer krampa och vara obehagligt, så låt bli. Vissa folkslag i Sibirien matade sina tamdjur med flugsvamp, t ex kossor, som hantera alla ämnen i flugsvampen och de kissar faktiskt ut de psykoaktiva ämnena, sedan kunde de samla upp urinet och dricka av det och ta upp de aktiva ämnena. Det finns historier om att shamanen i byn åt flugsvampen och accepterade illamåendet och sedan urinerade i buteljer som byborna kunde dricka av. Även kisset från människa efter att man ätit flugsvamp får halter av det psykoaktiva ämnet.

Mer normala sätt att äta Flugsvamp…

Om flugsvampen tillagas, så omvandlas ämnet som gör att man får ont i magen, och den psykoaktiva substansen förstörs inte om man håller sig till under 80 grader (i ugnen). Lägg dina färska röda flugsvampar, Amanita Muscaria på en plåt, sätt ugnen på någonstans mellan 60 och 80 grader. Du kan låta ugnen vara lite lätt öppen. Låt dem ligga några timmar eller över natten. När de torkat så kan du med fördel mala dem till pulver och blanda så att din ”batch” håller samma styrka.. en flugsvamp kan ha högre koncentration än en annan, det är det.. (dosering nedan).

Vid tillagning på detta sätt bildas också en vätska som rinner av från flugsvampen på ugnsplåten, jag vet att flera har just denna vätskan som favorit, de samlade upp den med matsked och drack upp direkt. Ska enligt dem ge bästa ruset (har inte provat själv).

Flera andra vänner torkar flugsvampen i vardagsrummet, vissa hänger dem på snöre och låter dem dingla i flera dagar tills de torkat, andra har lagt dem i närheten av en öppen spis och låtit dem torka. Alltså utan att flugsvampen når de där 60 graderna, men ingen av dem har fått ont i magen vid förtäring så det verkar som att detta sätt också går bra.

OBS, notera att det INTE går att under några omständigheter äta VIT flugsvamp. Den är extremt giftig och hur den än tillagas så fortsätter den vara dödligt giftig vid förtäring. Du kommer inte förväxla sorterna dock, de ser helt olika ut. Vill bara påpeka detta så ingen tror att alla flugsvampar kan ätas.

Det är alltså röda vi snackar om, och färgen kan ibland dra åt både det gula hållet och bruna hållet. Det är ok! Bilder nedan..

Visst är det fantastiskt, man kan plocka lagligt knark i svenska skogarna. Flugsvamparna ploppar snart upp. De som älskar dessa svampar säger att de man plockar tidigt på hösten eller sensommaren är mer psykedeliska, medan de senare blir mer kroppsliga i ruset. Till skillnad från andra psykedeliska droger är flugsvamp nice att gå och lägga sig och sova på, vissa tar även flugsvamp för att få fina drömupplevelser under sömnen.

Hur är trippen, ruset på flugsvamp (Amanita Muscaria)

Det är inte alls som när du tar magiska svampar som innehållet psilocybin. På Amanita Muscaria får man en mer visionär upplevelse. Min egna erfarenhet var att jag kände mig glad, och tänkte under den lätta trippen att jag fan känner mig som tomten! Ska tillägga att jag själv inte gått på några HÖGA doser än och har bara provat ett fåtal gånger hittills.

Luffarns doseringstips, med ugns-torkad Flugsvamp

Börja med 1 gram torkad. Är du modigare ta upp till max 2,5 gram. Om du absolut inte kände något alls, vänta till nästa dag eller nästa gång och dubbla dosen. Kände du inget då heller så dubbla igen, börjar du komma upp i över 25 gram utan att känna ett skit så är det något som är fel. Plocka nya, tillaga lite försiktigare, byt tillagningsmetod.

 

 

Ett gulligt par här hade för vana att strö på torkad flugsvamp på sin morgonsmörgås (typ varje morgon) för att få dagen lite roligare.

Plankan berättar om tripp och effekt (min granne)

Den upplevelse du kommer att ha kommer att bero på olika faktorer, inklusive doseringen, förberedelsen, IBO:MUS-förhållandet och även din egen kroppskemi och kroppsvikt.

Hur länge varar ruset?

Effekterna brukar vanligtvis börja någonstans mellan 15 och 120 minuter efter intag (även om det kan ta upp till 3 timmar), och de primära effekterna kan vara i 3 till 8 timmar eller till och med flera timmar längre vid stora doser.

Ruset enligt Plankan

Man kan bli lite lätt trött, få en berusad känsla, enstaka gånger lite lätt illamående-känsla kan komma, smärtlindring är vanligt, liksom dämpar känslan om man har ont någonstans, kropps-.eufori, delirium, repetitiva tankar och handlingar, klarhet i tanken men minskad förmåga att uttrycka sig verbalt, eller lite svårt att gå och  röra sig ordentligt, muskelsammandragningar, ökad energi åtföljd av behovet av att röra sig, en varm/mysig känsla, en känsla av välbefinnande, sedering, en djup och långvarig sömn, ökad förmåga att drömma klart, dissociation/ en känsla av att vara utanför kroppen, ökad salivproduktion och svettning, föremål som verkar större eller mindre än de är, vissa färger som verkar djupare och förmågan att ha en introspektiv eller andlig upplevelse genom meditation.

Endel kan utveckla tolerans vid frekvent användning, medan andra rapporterar omvänd toleranseffekter. Det är också viktigt att nämna att när man tar en större mängd än man är van vid bör någon vara närvarande för att övervaka upplevelsen och se till att du är säker.

Effekter vid låg dos kan inkludera mild till måttlig avslappnande eufori och varma kroppskänslor, ökad förmåga att meditera samt lätta muskelspasmer och en något energisk känsla, snart följt av en känsla av frid och sömnighet. Sömnen kan vara förnyande med intensiva, livliga drömmar som är svåra att minnas i detalj när man vaknar. Det kan också väsentligt minska antalet gånger man vaknar under sömnen.

Effekter vid måttlig dos kan inkludera en klartänkt berusad känsla tillsammans med tyngre muskelspasmer och tankelooper. Ökad trötthet när man vaknar, möjlighet att sova igenom en väckarklocka och om man väcks upp kan man känna sig vilsen.

Effekter vid hög dos kan komma snabbare och kan inkludera fler visuella element i upplevelsen. Föremål med rörliga kanter som rör sig i en ryckig virvel (till skillnad från psilocin som kan ge långsammare, cykliska och avslappnande.

Jag är själv inte super expert på Amanita Muscaria, för dig som vill komma igång och vill ha riktigt ordentlig fakta finns en stor länksamling längst ned i inlägget!

 

Flugsvamp – Amanita Muscaria fakta

Amanita av släktet anses vara både giftiga och psykoaktiva. De innehåller isoxazol-derivat alkaloiderna ibotensyra (IBO) och muscimol (MUS). Muscimol är en GABA-receptoragonist, medan ibotensyra är en glutamat-receptoragonist som även kan fungera som en prodrog för muscimol. I kontrast till psilocin är ibotensyra en tryptamin-alkaloid och serotonin-receptoragonist. Till skillnad från svampar som innehåller psilocin och kan hittas i ett dussintal släkten (där ingen av dem är Amanita), är muscimol-innehållande svampar hittills endast kända att finnas inom sektionen Amanita av släktet Amanita. (De kända arterna i denna sektion kan ses här – http://www.amanitaceae.org/?section%20Amanita – men observera att inte alla arter i denna sektion är psykoaktiva och vissa kan till och med innehålla medicinskt betydande mängder amatoxiner).

Det finns faktiskt också vissa Amanita-arter som innehåller bufotenin (som i grodan man kan slicka på för att bli bäng du vet…). En helt fantastisk svamp, att den klassats som giftig känns ibland som rena konspirationen.

 

Tatuerings-inspiration

Visa att du älskar Flugsvamp genom att tatuera in en Amanita Muscaria på armen som flera av oss här ute i Uddebo har gjort..

Några exempel

 

 

Lär dig mer om att äta och tillaga och berusa sig på flugsvampen Amanita Muscaria

Nedan en jäkligt gedigen länklista på guider, recept och tripprapporter och grupper…

 • Nybörjarguiden: http://amanitaguide.com
 • Facebook grupp där folk hjälper varandra med tips och metoder: https://www.facebook.com/groups/566842071342652/about
 • Basic water extraction: https://www.facebook.com/groups/amanitascienceandmagic/posts/840207807339409/
 • ”Amanita tea”: https://www.facebook.com/groups/amanitascienceandmagic/posts/754727702554087/
 • Decarboxylation via drying: https://www.facebook.com/groups/amanitascienceandmagic/posts/734735834553274/
 • Rapid decarboxylation via low-pH simmer: https://www.facebook.com/groups/amanitascienceandmagic/posts/661563368537188/
 • Rapid decarboxylation via low-pH simmer (additional post): https://www.facebook.com/groups/amanitascienceandmagic/posts/665728591453999/
 • Tincture: [see comment underneath post]
 • Polymer: https://www.facebook.com/groups/amanitascienceandmagic/posts/662040635156128/
 • Topical cream: https://www.facebook.com/groups/amanitascienceandmagic/posts/694644201895771/
 • Stipes have about half the alkaloid content of caps: https://www.facebook.com/groups/amanitascienceandmagic/posts/840985593928297/
 • Possible negative effects from isoxazole Amanita species: https://www.facebook.com/groups/amanitascienceandmagic/posts/661571308536394/
 • Email list: https://mailchi.mp/fefbe85d4c39/amanita-guide
 • Discord server: https://discord.gg/fqSdrdCe26
 • Backup Facebook group (please join!): https://www.facebook.com/groups/565454731698466
 • subreddit: https://www.reddit.com/r/AmanitaMuscaria/
 • Location guide (by continent, with links): https://www.shroomery.org/forums/showflat.php?Cat=0&Number=27636507
 • Tincture: https://www.shroomery.org/forums/showflat.php/Number/25702199
 • Resin recipe 1: https://www.reddit.com/r/druggardening/comments/d44f11/comment/f07nudh/
 • Resin recipe 2: https://www.reddit.com/r/druggardening/comments/ii5451/comment/g34hwbo/
 • helpful tips for processing: https://www.facebook.com/groups/amanitascienceandmagic/permalink/933765337983655/
 • drying guide: https://www.facebook.com/groups/amanitascienceandmagic/permalink/941892450504277/

 

Video – plockinstruktion (engelska)

Här en bra film som visar upp flugsvampen i olika stadier, unga och gamla. Han berättar lite försiktigt att de inte är så giftiga som det sägs, men han väljer sina ord noga… egentligen inte heller någon större risk att man i svenska skogarna förväxlar flugsvampen men ändå sevärd.

 

Lycka till med Amanita Muscaria.